alt Concediu

Concediul, o nevoie psihologica?

Concediul este momentul mult asteptat din an, legat, zic multi, de perioada calda a verii, de zilele insorite, de plajele udate de valurile inspumate ale marii sau de drumetii montane care te rasplatesc cu peisaje minunate.

Este exact momentul in care m-am decis sa scriu aceste randuri.

Cand incepi sa te gandesti la vacanta, te gandesti la o perioada de recuperare, de detasare, de iesire din obisnuit, iar studiile arata ca un concediu reusit contribuie la scaderea nivelului de stres, la reducerea epuizarii psihice/fizice si la o stare de bine. Stii, simti si ti-l doresti.

O vacanta poate sa te faca sa te simti mai fericit, sa fii mai sanatos si vei avea mai mult spor la munca, la intoarcere.

Aceasta perioada de repaos, de detasare de griji, de responsabilitatile cotidiene, de  rutina zilnica, de perturbarile de natura senzoriala, cum sunt zgomotul si agitatia citadine, este absolut necesara.

Trec luni de zile in care ai prea multe lucruri de facut, nu dormi suficient, ai obligatii familiale, sociale si profesionale care iti adauga oboseala si iti instaleaza treptat o disfunctionalitate a organismului.

Vacanta nu este insa nelimitata, asa ca ia din ea tot ce-ti face bine, cu toate simturile tale. Cand te vei intoarce, nu aduce doar un simplu: „Am stat la soare.”

Relaxeaza-te si totodata fii atent la nisipul galben, la albastrul nuantat al cerului si al marii, la rosul unei geamanduri leganata de valuri, la albul unui vaporas ce trage in viteza o banana uriasa si chiar la verdele unei umbrele suflate de briza, ce face reclama la o cunoscuta marca de bere.

Simti nisipul cald, iar mai apoi, racoarea apei si masajul pe care ti-l face un val ce tocmai se sparge la mal. Simti mirosul de apa sarata si aerul proaspat pe care-l tragi cu nesat in piept, dupa atatea luni de noxe. Nu uita forma si striatiile unei scoici. Adu cu tine gustul unei inghetate cu zmeura si ciocolata. Apoi adauga o plimbare pe seara, pe faleza si somnul bun, odihnitor, pana in zori.

In concediu devenim mai toleranti si creste, se pare, productia zilnica de endorfine, determinand starile de buna dispozitie, placere si relaxare psihica.

Concediul in sine este o dorinta la care te raportezi tot timpul, experienta vacantei fiind cea care te motiveaza, te ajuta sa finalizezi proiectele personale sau profesionale.

Vacanta iti ofera ocazia de a te regasi si de a fi alaturi de cei pe care de-a lungul anului i-ai neglijat.

Nu astepta insa vara pentru concediu. Nu astepta sa apara semnele oboselii cronice, pentru a-ti lua un repaos. In functie de efortul depus si cheltuiala de energie, planificati si intreruperile, atat de necesare.

Este adevarat ca pentru un concediu reusit ar fi nevoie de o pauza de doua saptamani, in care, primele doua, trei zile iti sunt necesare, pentru a intra in „starea de concediu”, pentru a schimba ritmul. Nu te mai trezesti la aceleasi ore zilnic, nu mai simti aceeasi presiune a timpului, nu te mai grabesti dimineata, te ocupi mai mult de tine si de cei dragi.

Urmatoarele sapte, pana la zece, zile ar fi dedicate concediului efectiv, planificat.

Ultimile doua, trei zile fiind rezervate pentru adaptarea la ideea inceperii serviciului, urmand sa-ti corelezi activitatile cu cele legate de job, fiind deci o iesire din „starea de concediu”.

Este bine sa-ti planifici concediul. Vei obtine astfel o prelungire preparatorie a starii de bine.

Gandindu-te la cum va fi, pe unde vei calatorii, cautand imagini cu locurile pe care doresti sa le vizitezi, hotelul la care te vei sta, te vei destinde deja, chiar inainte de inceperea vacantei propriu-zise. Anticiparea vacantei si a experientelor din vacanta ne prelungesc mult starea de bine inainte de apleca in concediu. In plus la plecare te vei simti in siguranta, iti vei face mai putine griji in legatura cu transportul si cazarea. Vei avea mai putine sarcini de realizat. Vei pleca relaxat.

Un alt aspect ar fi cel legat de alegerea tipului de concediu, de „odihna” sau de „distractie”. Ar fi bune ambele, cu accent pe odihna.

Un concediu in care se viziteaza o multime de orase sau tari, un circuit turistic, sau se petrece numai prin cluburi sau se fac multe activitati consumatoare de energie poate duce insa la o stare chiar mai rea decat cea dinaintea concediului. Concediul nu ar trebui sa fie o perioada a excesului de mancare, de bautura, a excesului de orice fel. Iti poti organiza un concediu care sa imbine fericit perioadele de calatorie cu perioadele de odihna.

Desigur fiecare isi organizeaza concediul dupa cum doreste, in functie de varsta, nevoi si dorinte.

Personalitatea fiecaruia isi pune amprenta asupra fiecarei etape in parte a concediului. Pornind de la planificarea si organizarea vacantei si pana la momentul intoarcerii la serviciu. Impresiile din concediu sunt personale. Fiecare aduce si ramane cu ce vrea sau cu ce poate din concediu.

Unii vor petrece ore, zile, luni pana sa aleaga o destinatie, alte saptamani pana sa se hotarasca cu ce merg pana acolo. Poate vor obosi cautand si vor renunta. Altii vor pleca fara sa planifice nimic.

Unii vor face si desface bagajele de cateva ori. Altii vor pierde trenul sau avionul intorcandu-se de trei ori sa verifice daca au inchis usa. Destui vor fi nemultumiti de serviciile hoteliere, de plaja, de prietenii sau rudele cu care s-au hotarat sa-si petreaca concediul, de vreme, de vant, de soare…

Foarte multi vor dori sa faca intr-o saptamana tot ceea ce nu au reusit intregul an.

Si mai multi vor folosi telefoanele pentru a fotografia si vor da mesaje tot timpul. Cand vor ajunge acasa probabil se vor uita tot pe telefon pentru a sti pe unde au fost si ce ar fi putut vedea.

Ar fi bine sa te concentrezi pe ceea ce traiesti tu atunci, in acel moment, pe a fi cat mai constient de ceea ce vezi, auzi, simti. Asa vei avea amintiri pe care le vei putea povesti la intoarcere.

Lasa asteptarile pe care le aveai si accepta faptul ca e imposibil ca totul sa fie perfect. Bucura-te de ceea ce traiesti.

Pana la urma concediul este doar o stare de spirit. O stare buna iti face un concediu minunat.

Vacanta placuta!


Previous Article
Next Article