Asociații verbale libere

Asociatii verbale libere

AC Psihologie - Asociatii verbale libere

O metoda de investigatie psihologica folosita, printre primii, de C.G. Jung. Acesta a alcatuit o lista standardizata de cuvinte considerata si azi ca fiind utila. Se deosebesc de cele dirijate, asociatiile verbale libere fiind spontane si au fost adoptate ca obiect pentru o tehnica de diagnoza si cercetare.

Dar cum functioneaza?

Se dau cuvinte-stimul si persoana este invitata sa raspunda imediat cu primul cuvant care-i vine in minte. In felul acesta se sondeaza pulsiunile si punctele nevrotice localizate in inconstient.

Aceasta pentru ca la stimulii presupusi sau dovediti afectogeni intervin intarzieri, reactii specifice si pana la urma raspunsuri cu un continut semnificativ pentru preocuparile ascunse ale subiectului (metoda proiectiva). Inconstientul va revela prin aceasta metoda continuturile sale reprimate, eliberand persoana de efectele lor, in felul acesta scopul psihanalizei fiind atins.

Se poate da si indicatia ca la cuvantul stimul sa se raspunda cu un sir de cuvinte timp de un minut sau sa se raspunda ori numai cu adjective, ori substantive, ori verbe etc.

Asociatiile libere presupun verbalizari libere ale subiectului:

– despre orice ii trece prin minte;

– indiferent cat de nesemnificativ;

– chiar si neplacut.

Pe ce se bazeaza metoda?

– nicio idee nu este arbitrara;

– va duce la identificarea problemei initiale.

Lipsa de coerenta, caracterul dezordonat si aparent ilogic al asociatiilor libere este caracteristic si viselor.

Totusi,  o persoana care face un test de asociatie libera poate face o pauza mai lunga decat este normal, poate clipi, evita privirea terapeutului sau inghiti in sec.  Toate ar putea indica faptul ca persoana isi cenzureaza primul gand ce i-a venit in minte. Cum ar fi daca terapeutul spunand: „ tata” si  in mintea pacientului  ar aparea cuvantul “golan”, este putin probabil ca pacientul il va pronunta imediat. Exista eventualitate sa faca o pauza. Aici terapeutul instruit va incuraja pacientul sa continue si sa verbalizeze prima asociatie, indiferent cat de ciudata ar parea. Asociatiile neobisnuite sau imposibilitatea de a veni cu o asociatie ar putea indica o problema in viata pacientului, care va putea fi discutată cu terapeutul.

In variate forme, spontane sau conditionate, asociatiile verbale libere au fost si sunt utilizate pentru investigatii clinice, pentru studiul limbajului copiilor sau al adultilor, pentru determinari tipologice.

Previous Article
Next Article