Citirea gandurilor

Probabil ca te intrebi ce urmeaza sa scriu in continuare.

Spunand asta este ca si cum eu iti citesc gandurile. Indiferent ca te-ai intrebat, sau te intrebi acum, sau este doar plauzibil faptul ca ai putea sa o faci, ai intrat deja pe aceasta varianta de drum.

Citirea gandurilor apare atunci cand cineva face sau spune ceva ca si cand ar sti cu siguranta ce anume simte, gandeste, doreste  cealalta persoana.

Auzim destul de des in diverse discutii, formule de genul:

– Stiu ce-mi vei raspunde daca-ti zic … asta.

– Ce urmeaza sa faci imi este clar.

– Te-ai putea gandi cati bani vei obtine!

– Probabil te intrebi ce ar mai fi de facut.

–  Ma astept sa ai un raspuns.

–  Stiu ca tu crezi…

Atunci cand cineva, chiar daca pare bine intentionat, te asalteaza cu ce „ar trebui” tu sa faci pentru a obtine, sa zicem, o pozitie mai buna la serviciu si apoi insista cu tot ce „trebuie” sa faci pentru ca sa-ti mearga bine si acasa, te va face sa te simti ca pus la tinta, iar la finalul conversatiei (bine ca exista si un final), de-a dreptul epuizat mental.

In acest caz, limbajul puternic folosit, plin de „trebuie” si „citirea gandurilor”, nu duce spre nimic bun, la fel ca si in cazul sfatului necerut, nesolicitat.

In loc sa avem rabdare sa-i ascultam pe ceilalti, sa auzim de la ei ce vor sa faca, cum vor sa actioneze si ce isi doresc sa obtina, le sarim „in ajutor”, inainte sa isi termine macar o propozitie, cu presupunerile noastre despre ceea ce le-ar face lor bine.

Sfaturile insa, atunci cand ni se dau noua, justificat sau nu, le percepem ca o afirmare a dominatiei celuilalt, o critica, o lipsa de incredere, o ignorare a propriilor noastre scopuri, credinte si prioritati. Refuzul de a prelua sfatul apare aproape instinctiv si are de-a face cu dorinta noastra de a ne proteja libertatea. Ce tie nu-ti place, nu da altora!

Cuvintele au un impact puternic, atat asupra noastra, cat si a celor din jurul nostru. Acest absolut „trebuie”, nu-ti da sansa la adaptare, intr-o viata de zi cu zi avand bune si rele. Creeaza o presiune mare asupra ta si nu lasa loc de abateri de la cerintele formulate.

Cerintele din categoria “trebuie” nu sunt concordante cu realitatea si nici nu te ajuta sa ai emotii si comportamente adecvate situatilor noi aparute.

Mai mult, cuvantul „trebuie” nu este deloc motivant sau incurajator, ci scoate la iveala faptul ca nu accepti ceea ce esti, ca nu accepti realitatea.

O alternativa sanatoasa si constructiva este o formulare de genul: “vreau sa…”, “ar fi bine pentru mine sa…”, “voi face tot ce depinde de mine ca sa…”

Revenind la citirea gandurilor, („probabil ca te intrebai cand o sa fac asta”… Acum,chiar te intrebi?) „trebuie” (de ce trebuie?) adaugat si faptul ca acest limbaj atunci cand este folosit in discutii, conversatii sau negocieri, in mod automat, la nivel inconstient, partenerul va reflecta asupra acestor cuvinte. Prin aceasta citire a gandurilor declansezi in mintea intelocutorului un anumit gand, un aspect la care acesta sa mediteze.

Deci, foloseste acest limbaj cu moderatie…


Acest tip de limbaj, totodată și mod de găndire, sunt legate de anumite condiționări pe care ni le-am impus de-a lundul timpului sau presupuneri incorecte pe care le facem. Face parte din categoria gâdurilor automate, sunt distorsiuni cognitive. Este important să putem surprinde și gestiona aceste gânduri iraționale. Voi descrie 9, dintre cele mai des întâlnite, tipuri de gânduri automate, printr-o serie de articole pe site-ul ac-psihologie.ro.


Previous Article
Next Article