Copilul reflecta mediul familial
Copilul este etichetat ca “problematic” pentru ca, cel mai des, a preluat ceea ce n-au reusit sa rezolve parintii.
Problemele parintilor, relatile dintre acestia, relatia parinte-copil, contradictiile si conflictele existente in familie, acolo trebuie cautate cauzele.
Parintii aduc cu ei propriul bagaj de nemultumiri, frustrari, temeri sau de ambitii, iluzii… Isi golesc, pe rand sau deodata, unii rucsacul, altii trolerul, in fata copilului.
Ori, de cand este foarte mic, copilul face ceea ce stie el mai bine.
Apuca, ia si se “joaca” cu tot ce gaseste la indemana, testeaza realitatea si mediul. Se impregneaza astfel usor cu grijile unora sau se deziluzioneaza dupa ce a “gustat” cu nesat din iluzile altora. Se intristeaza si sufera mai tarziu pentru ca nu reuseste sa atinga “perfectiunea” ceruta de parinti.
In functie de principiile de viata care-i ghideaza, parintii au fost descrisi si impartiti in diverse categorii. Sunt articole in care se vorbeste despre tipul de parinti “generosi”, cei care merg dupa motto-ul: “Copilului meu nu trebuie sa-i lipseasca nimic!” si aleg sa inlocuiasca conceptul de a iubi cu cel de a cumpara. In loc sa petreaca timpul cu cel mic, cumpara jucaria cea mai scumpa sau angajeaza o dadaca cu „studii”.
Parintii „anxiosi”, cei care traiesc cu fricile, referitoare la copil, ca va raci, se poate lovi, se va speria sau nu o sa poata singur sa se descurce, deci trebuie permanent ajutat. Il tot ajuta pana cand viitorul tanar ajunge ,cu adevarat, sa nu se mai descurce.
Un alt exemplu, parintii „perfectionisti”.
„Trebuie sa fii cel mai bun” zic ei si vor alege pentru cel mic scoala cea mai buna (chiar daca este in celalat capat al orasului), vor angaja profesori pentru ore suplimentare pentru a “corespunde nivelului”…Copilul nu se mai joaca, se „antreneaza”.
Sunt simple exemple si bine ar fi sa ne ferim sa etichetam, sa generalizam. Am dorit doar sa arat ca echilibrul in educatie si in relatia cu propriul copil este singura cale.
Celui mic ii trebuie, din partea parintilor, atentie si comunicare. Sa i se daruiasca caldura si afectiune si sa fie rasplatit cu iubirea lor.