De ce psihologia?
“ Nu ganditi niciodata ca stiti tot. Indiferent la ce nivel va percepeti, aveti intotdeauna curajul sa va spuneti: sunt un ignorant.” Ivan Pavlov
De ce sa studiem psihologia? Dintre miile de motive ce se pot oferi, exista unul care le-ar putea rezuma: este pasionant.
Putine discipline va pot duce mai presus de simpla performanta profesionala, va imbogatesc in asa masura personalitatea, va dezvolta si va asigura o viziune atat de ampla asupra propriei realitati.
Pe masura ce cititi despre multiplele abordari din sfera personalitatii, despre parcursul umanitatii sau despre modul in care cultura va influenteaza comportamentul veti dispune de o intelegere si o apropiere supla fata de voi insiva si fata de de ceilalti.
Veti deprinde sa apreciati metodele stiintifice si cu siguranta va veti reobisnui sa va puneti intrebari. Veti dezvolta o gandire critica.
Pentru fiecare dintre noi, psihologia ofera o alta fateta: a unui practician gata sa asculte, plin de empatie, preocupat sa ajute oamenii; a specialistului care analizeaza si evalueaza comportamentele; a clinicianului care trateaza tulburarile de invatare la copii sau a celui care acompaniaza persoanele care au suferit un soc sau un accident…
Ca disciplina stiintifica, psihologia ar putea fi definita drept studiu al faptelor psihice, al comportamentului cat si al proceselor mentale specifice fiecarui individ (inteligenta, limbajul, memoria…). Ea acopera, inglobeaza teorii si practici, metode si experimente.
Cu toate ca termenul psihologie apare in 1575, spiritul, gandul, viata mentala au preocupat filosofii inca din antichitate. Mult timp, psihologia a fost legata strans de filosofie si doar la finele secolului al XIX-lea s-a emancipat devenind de sine statatoare.
Ulterior a cunoscut diverse curente: cognitiv (studiul vietii mentale), analitic (psihanaliza, Freud), genetic. Astazi abordarea se realizeaza in functie de obiectul de studiu (psihologia copilului, psihosociologia, psiholingvistica, etc) sau in functie de campul de interventie (psihologia muncii, psihologia scolara, etc).
Studiind psiholgia, veti avea o mai buna intelegere fata de ceea ce reprezinta relatile umane si nu in ultimul rand veti reusi sa comunicati mai bine, mai eficient. Nu ma refer aici neaparat de a vorbi in public, ci sa fiti in masura sa comunicati mai bine cu cei apropiati. Ii veti putea intelege mai bine dupa tonul vocii, dupa expresia fetei, dupa postura… Veti construi un dialog empatic si eficace.
In lumina celor scrise mai sus, ajundem la o definitie.
Psihologia este stiinta care studiaza procesele mentale si comportamentele umane cu scopul de a va intelege pe voi insiva si de a va adapta celorlalti.