Evaluare psihologică şi psihodiagnostic
Evaluarea psihologica reprezinta investigarea si evaluarea felului in care functioneaza psihicul unei persoane.
Evaluarea psihologică este un proces ce implică un scop bine precizat, o serie de instrumente de utilizare (inclusiv testul) dar și o serie de variabile specifice situației.
Predicțiile pe care le facem pe baza unui test iau în considerație o singură sursă, adică testul respectiv, în timp ce, predicțiile pe care le facem pe baza unei evaluări psihologice țin seama de o mulțime de surse de informație.
Evaluarea psihologică se poate realiza pentru toate categoriile de vârstă, folosind instrumente specifice, adecvate fiecărui client în parte: probe psihologice (teste), interviul clinic, precum și alte instrumente utilizate de psihologul clinician.
Trebuie făcută distincția între evaluare psihologică și testare psihologică.
Testarea psihologică constituie procesul de administrare, cotare și interpretare a rezultatelor unui test psihologic. Include, deci, doar testul psihologic ca instrument de evaluare.
Acest proces, de evaluare psihologica, cuprinde:
– evaluare cognitivă şi neuropsihologică (atentia, memoria, concentrarea etc.);
– evaluare comportamentală;
– evaluare bio-fiziologică (reactii);
– evaluare subiectiv-emoţională (felul specific in care reactioneaza o persoana in functie de anumiti stimuli, situatii etc.);
– evaluarea personalităţii şi a mecanismelor de adaptare/aparare;
– evaluarea unor aspecte psihologice specifice cuplului, familiei sau altor grupuri;
– evaluarea contextului familial, profesional, social, economic, cultural în care se manifestă problemele psihologice;
– evaluarea gradului de discernământ al persoanelor;
– evaluarea dezvoltării intelectuale si psihologice;
– alte evaluări în situaţii care implică componente psihologice.
Care este scopul evaluarii psihologice?
Scopul consta in evaluarea felului in care functioneaza o persoana, caracteristicile si mecanismele psihologice ale acesteia (profil de personalitate).
Daca aceasta evaluare indica existenta unei patologii (se identifica simptome specifice), pasul urmator este de a stabili despre ce patologie este vorba
(diagnostic clinic).
Scopul evaluarii poate fi si determinarea capacitatilor unei persoane de a depune sau a face o anume activitate, de a fi apt pentru o anume activitate (conducere auto, profesori, port arma etc.)
Din alta perspectiva, felul in care este organizata si se desfasoara evaluarea psihologica este strans legat de scopul ei (vor fi utilizate metode, instrumente si
uneori aparatura specifica).
Cum se desfasoara evaluarea psihologica?
Aceasta consta intr-o discutie ce se desfasoara in conditii de liniste si confidentialitate – prezenta altor persoane decat examinatul (persoana/pacient) si examinatorul (psiholog) este acceptata doar daca examinatul nu poate (starea/conditia medicala nu ii permite) raspunde la intrebarile ce i se pun.
Discutia urmareste aflarea datelor biografice ale persoanei, identificarea unor situatii sau evenimente (accidente, traume, abuzuri) care ar fi putut produce efecte in timp, identificarea unor simptome, etc. Uneori este necesara utilizarea unor teste pentru evaluarea corecta a situatiei/starii sau a intensitatii ei.
Ce este evaluarea psihologica clinica?
Psihologul clinician, care lucreaza de obicei intr-un spital sau clinica de specialitate, este cel care efectueaza acest tip de examinare. Este strans legata de suspiciunea de boala, adica exista indicii temeinice ca exista o tulburare.
Evaluarea urmareste stabilirea clara a tipului de tulburare (se pune un diagnostic), intensitatea/gravitatea ei etc. In general, acest tip de evaluare clinica este utilizata de catre specialistii din domeniul medical (medici de familie, psihiatrii, neurologi etc.).
In urma stabilirii diagnosticului psihologul poate indica variantele de abordare a situatiei in cauza: consultarea unui alt specialist (psihiatru, neurolog, cardiolog etc.), instituirea (inceperea) unui tratament medicamentos sau internarea la pat (recomandari pe care le transmite specialistilor care la randul lor le vor prescrie si vor elabora schemele de tratament in functie), psihoterapie etc.
Psihologul clinician nu poate prescrie medicamente, el doar face recomandarea catre pacient si medicul specialist, daca a considerat ca starea persoanei necesita o astfel de abordare.
Rezultatele obținute de către client sunt confidențiale și se pot concretiza sub formă de avize, rapoarte psihologice sau profiluri psihologice.
Concluziile evaluarii psihologice se regasesc intr-un raport de evaluare psihologica – care de obicei este si documentul oficial, poate fi folosit in relatie cu alte institutii sau persoane, la cererea si cu acordul clientului sau altor institutii abilitate legal.
Instrumentele de evaluare clinică sunt : interviul clinic, testele psihologice, chestionarele.
Selectarea testelor, sursele de informare utilizate in evaluarea psihologica pot fi:
-teste psihologice standardizate;
-raspunsuri obtinute in cadrul interviurilor structurate si nestructurate;
-date obtinute in urma conversatiei sau raportului facut de surse colaterale referitori la istoricul de viata si caracteristicile comportamentale curente;
-documente anterioare, medicale, psihologice;
-observarea comportamentului persoanei.