distorsiunile cognitive

Exagerarea sau Suprageneralizarea, distorsiuni cognitive

Gândurile automate, distorsiunile cognitive

Este important să putem surprinde și gestiona aceste gânduri iraționale de bază. Ele apar adesea spontan și reprezintă distorsiuni sau biasări ale realității fiind legate de condiționări pe care ni le impunem sau asumpții incorecte pe care le facem. Cu atat mai mult, ele sunt prezente în perioadele în care persoana este supusă unor cerințe suplimentare de adaptare, deci de stres.

Cele mai multe gânduri automate sau modele de gânduri automate se pot împărți în câteva categorii. Odată ce recunoşti gândul tău automat specific poți să începi să îți pui întrebări legate de motivul din spatele acestuia, deci să-i slăbeşti puterea pe care o are asupra ta.

Gândurile automate vor scădea dispoziția ta generală care, la rândul ei, crește probabilitatea apariției unor noi gânduri negative. Un cerc vicios ce duce la depresie sau la menținerea acesteia, influențând general funcționarea cotidiană a persoanei.

Gândurile automate sunt greu de identificat de către persoană, deoarece au un caracter habitual, fiind intr-o relație strâsă cu sistemul personal de credințe.

Un terapeut cognitiv rupe acest cerc vicios, învățând clientul să pună sub semnul întrebării găndurile automate negative, apoi să testeze postulatele disfuncționale care le determină.

Aceste gânduri nu au nicio fundație logică şi sunt deseori bazate pe emoții sau credință oarbă decât pe dovezi evidente. O persoană depresivă care greșește ceva va spune: „Tot ce fac iese prost.”

Terapia cognitivă, în termenii lui A.Beck, se bazează pe o teorie a personalității care afirmă că felul în care cineva gândește va determina în mare măsura felul în care va simți și se va comporta.

Obiectivele terapiei cognitive sunt acelea de a corecta prelucrarea distorsionată a informațiilor și de a ajuta persoana/pacientul să-și modifice credințele ce mențin comportamentul și emoțiile neadaptative.

Tipuri de gânduri automate

Voi descrie 9, dintre cele mai des întâlnite, tipuri de gânduri automate, printr-o serie de articole pe site-ul ac-psihologie.ro.

Tipul de distorsiune cognitivă la care voi face referire aici se numește: Exagerarea sau Suprageneralizarea.

Aceasta implică aplicarea unui singur incident la toate aspectele vieții tale. Se dramatizează o dificultate obișnuită, generalizând-o în mod excesiv (folosind cuvinte ca: „toți”, ”niciunul”, „totdeauna”, „niciodată”, „nimeni”…).

Este important să putem surprinde și gestiona aceste gânduri iraționale de bază. Ele apar adesea spontan și reprezintă distorsiuni sau biasări ale realității fiind legate de condiționări pe care ni le impunem sau asumpții incorecte pe care le facem. Cu atat mai mult, ele sunt prezente în perioadele în care persoana este supusă unor cerințe suplimentare de adaptare, deci de stres.

De exemplu:

  • ”Plictisesc pe toată lumea.” ;
  • ”M-a mințit odată, mă va minți mereu.” ;
  • „Am ars mâncarea astăzi. Sunt o bucătăreasă oribilă și nu pot să am grijă de familia mea.” ;
  • „Dacă am picat acest examen, cu siguranță le voi pica și pe celelalte.” ;
  • „Dacă am avut o relație abuzivă, înseamnă că toate relațiile mele vor fi abusive.”

Merită să te intrebi, pentru a adopta o gândire rațională:

  • Este acesta un fapt sau o ipoteză?
  • Există vreo evidență obiectivă pentru această afirmație?
  • Poate cineva să ajungă la o altă concluzie?

Cineva spunea: ”Ai grijă de gândurile tale, că ele vor deveni cuvintele tale, și ai grijă de cuvintele tale că ele vor deveni faptele tale, și ai grijă de faptele tale că ele vor deveni caracterul tau, și ai grijă de caracterul tău ca acesta va deveni destinul tau.”

Foarte frumos.

Par a fi însă multe „griji” strânse într-o frază. Putem, cănd dorim, să înlocuim „grijă” cu un pic de „atenție” și vom obține un rezultat mai bun:

„E preferabil să fii atent la găndurile tale pentru că ele vor deveni cuvintele tale…”

Aaron T. Beck și terapia cognitiv-comportamentală


Citirea gândurilor
Distorsiunile cognitive
Selectarea sau Filtrul negativ, Distorsiuni cognitive
Consilere psihologică
Contact
Pagina urmatoare
AC-Psihologie Next
Previous Article
Next Article