Tulburari mentale

Filmele si Tulburarile Mintale

Filmele pot fi folosite pentru a ajuta in predarea si invatarea despre tulburari si boli mintale, despre psihopatologie. Un ajutor util pentru studentii de psihologie, psihiatrie, munca sociala, medicina, asistenta medicala, consiliere și pentru oricine este interesat de sanatatea mintala, in general.

Dr. Danny Wedding, este autorul cartii Filmele si Tulburarile Mintale, un volum imens care ilustreaza ce se intampla atunci cand cinematografia prezinta corect problemele de sanatate mintala. Devenit un text popular si apreciat de critica, noua editie conține evaluari pentru aproape 1500 de filme, care pot fi folosite drept instrumente de predare atat de catre psihiatri, cat si de psihologi sau asistenti sociali.

Volumul a fost complet actualizat cu diagnostice din DSM-5 și ICD-10, cu zeci de documente evocative si informative, avand deasemenea un index de film complet, fiind incluse si scurtmetraje internationale.

Fragmentele din filme sunt mai vii decat o prezentare Power Point, spune Dr. Danny Wedding.  Poti face prezentari despre tulburarea bipolara sau poti arata un fragment dintr-un film precum Michael Clayton, in care apare cineva intr-un episod maniacal. Studentii o sa-l tină minte pe ultimul, pentru ca este mai dramatic.

Dr. Susan Hatters Friedman, care pred cu ajutorul filmelor, sustine opinia de mai sus si adauga: „A trecut mult timp de cand am vazut filmul acela cu Russell Crowe, A Beautiful Mind, dar stiu ca avea halucinatiile alea pe care le vedeai si tu, ceea ce e diferit fata de sedintele cu pacientii, cand nu ti se pare totul atat de real pentru ca nu vezi ce vad si ei.”

Intr-un film, poți observa si experimenta trasaturile bolii prin privirea actorului, care poate fi examinat si diagnosticat ca un pacient.

Pentru unele filme de la Hollywood sunt angajati psihiatri pentru consiliere, ca sa ajute la conturarea unor personaje cu probleme mintale. Uneori, la finalul productiei, rezulta portrete excelente si exacte ale anumitor tulburari mintale.

Alfred Hitchcock a fost unul dintre primii care a consultat psihiatri pentru realizarea filmului Marnie, de exemplu.

Filmul Silver Linings Playbook , regizat de David O. Russell, se concentreaza pe tulburarea bipolară a protagonistei Pat. Un astfel de film te ajuta sa intelegi ca o persoana bipolara nu inseamnă o persoana cu emotii puternice tot timpul, chiar daca alterneaza starile de spirit.

Filmele despre schizofrenie sunt o categorie mai complicata, sa spunem. Ele pot fi filmate in genuri precum thriller, horror sau drama psihologica. Chiar si dupa mai multe vizionari ale acestor filme, raman intrebari și puzzle-uri care nu pot fi rezolvate, deoarece sunt depasite des limitele rezonabile. Filmul “Black Swan”, de exemplu, este uluitor, pana la sfarsit tinandu-l pe spectator in suspans. In aceasta categorie adaugam filme precum: Solistul(2009), Benny & Joon, dragostea nevinovaților (1993), Îngerii fără cer (1993).

De mentionat sunt si filmele documentare pe aceste subiecte.

O alta categorie ar putea fi reprezentata de filmele despre depresie. Amintesc aici doar doua: It’s Kind of a funny story (2010) si Anomalisa (2015). In cel din urma este spusa povestea unui autor de carti motivationale, un expert in a-i ajuta pe cei din jur sa traiasca mai bine si mai fericiti, el fiind insa clinic deprimat. Uneori oamenii de la care te-ai astepta sa fie fericiti sunt teribil de deprimati. Filmul demonstreaza tulburator de bine dificultatile existentiale ale celui care traieste zi de zi cu aceasta dureroasa boala mentala.

t’s Kind of a funny story (2010)

Pe NETFLIX puteti urmari Fractured (2019) – Thtiller psihologic

Articolul urmator
Pagina urmatoare
Previous Article
Next Article