Gândirea emoțională
Gândirea emoțională este gândirea prin prisma emoțiilor. Atunci când evaluam lucrurile care ni se întâmplă și realitatea în funcție de cum simțim, gândim emoțional.
Exemple:
- „Ma simt deprimat/ă, asta înseamnă că relația mea nu este bună”,
- „Sunt anxios, deci sigur ceva groaznic se va întâmpla”,
- ”Nu prea am chef, deci chiar dacă rămân astăzi acasă și mă voi uita la un film sau voi face o activitate placută, nu o să mă pot bucura”.
Vorbim despre gândire emoțională când, deși în mod rațional ai dovada unor rezultate proprii pozitive, te simți totuși nesatisfacut conform unei ”senzații” pe care o ai, emoției pe care o simți. Cu toate că recunoști faptul că ai avut și progrese, că ai relizări bune, persistă totuși senzația că nu ai reușit.
Această emoție devine dominantă.
Exemplu:
Gândul automat: „Am făcut și lucruri bune în viață dar simt că ratez viitorul”.
Emoția: Tristețe, îngândurare, frustrare.
Consecința: Scade încrederea în forțele proprii și nu mai îți faci planuri.
Într-un cuplu o persoana care se teme că va fi înșelată este permanent vigilență chiar dacă partenerul a fost mereu loial și de fapt nu are motive de suspiciune.
Dacă simți gelozie și vezi realitatea prin acest filtru al emoției, poți să îți acuzi partenerul de infidelitate chiar dacă nu ai nici o dovadă în acest sens. Doar pentru că: „simți tu că așa e”.
Gândirea emoțională se referă la procesarea realității prin filtrul emoțiilor, faptul că ajungi să tragi concluzii în funcție de cum te simți. În anumite situații, emoțiile influențează și modul în care percepi avantajele și dezavantajele, fără a lua în calcul datele obiective, dovezile.
„Dacă asta simt, înseamnă că așa e.”
Un alt exemplu este atunci când te simți singur și tragi concluzia că nimănui nu-i pasă de tine.
Aceste judecăți emoționale vin din emoțiile pe care tu le experimentezi la un moment dat, fiind modalidăți prin care ajungi să te judeci pe tine însuți sau pe ceilalți.
La o petrecere îți poate trece prin minte gândul că: „dacă eu mă simt stânjenit însemnă că ceilalți vor să mă facă să mă simt prost”.
Astfel de gânduri care nu reflectă în mod realist faptele și cărora persoana în cauză le acordă credibilitate, dau naștere, la rândul lor, la emoții negative, de discomfort, sunt stresante.
Multe dintre aceste procese de distorsionare ale realității, aceste gănduri automate, se produc la nivel inconștient. Sunt obișnuințe pe care nu realizam că le avem și nici nu conștientizăm că e în puterea noastră să le schimbăm.
Când analizăm gândurile distorsionate ne referim la gândurile automate. Gândurile automate pe care le evaluăm în terapie sunt tocmai aceste gânduri relevante care produc stări emoționale negative, discomfort, sunt repetitive și suficient de perturbatoare.
Am descris 9, dintre cele mai des întâlnite, tipuri de gânduri automate, printr-o serie de articole pe site-ul ac-psihologie.ro.