Genurile muzicale si noua generație de DJ. De la Frankie K. la BXA

Muzica dance este un stil al muzicii. Foarte accesibil publicului el este transmis prin mass-media. Acest stil muzical este ascultat in cluburi, discoteci, posturi de radio sau televiziune.

Stilul este modul specific de exprimare si prezentare artistica a realitătii intr-un anumit domeniu, in diferite perioade de timp.

Inițial, termenul se referea la artă: pictorii au un stil de pictură, scriitorii (autori sau poeți) au un stil lingvistic, compozitorii un stil componistic, muzicienii un stil muzical, cântăretii un anumit stil de cantat. Stilurile de arta sunt analizate si clasificate in stilistica, o disciplină din istoria artei. Astazi intr-un sens mai larg‚ stilul include, fenomene generale de zi cu zi, spre exemplu, modul în care oamenii se îmbraca, accesoriile, modul in care isi ingrijesc parul. Au aparut cuvinte noi, in contextul modei si a culturii tinere, anglicismul „styling“, „stylish“.

[the_ad_placement id=”5″]

Majoritatea preferam o gama variata de artisti si exista cateva genuri de muzica prezente in playlisturile tuturor, indifert de cultura, limba sau tara din care provenim.

In acest articol voi spune cateva cuvinte despre muzica dance. Termenul “muzica dance” este folosit pentru formulele comerciale ale muzicii electronice. In orice caz, atat muzica dance cat si cea electronica sunt realizate prin tehnologie electronica, folosindu-se calculatorul sau sintetizatoare, si de prea putine ori presupune mai mult de trei instrumente fizice.

Sound-ul muzicii dance este reprodus digital (electronic) cu un ritm 4/4. Muzica dance atinge de la 120 bpm pana la 200 bpm, in acestea incluzandu-se muzica tehno, trance si house. Uneori muzica dance poate atinge pana la 1000 bpm in genurile de tip speedcore.
In general, publicul tinta al acestui tip de muzica sunt tinerii cu varste intre 13 si 29 de ani. Nu exista oare si un ritm al vietii si unul potrivit cu varsta?

“House-ul” este un gen electronic al muzicii dance, care s-a dezvoltat in cluburile din Chicago (Statele Unite ale Americii) la inceputul anilor 1980, cand Frankie Knuckles mixa piese vechi din stilurile disco si euro synthpop. Noul stil a fost astfel definit , intitulat “house music”, denumire care reprezinta o prescurtare a numelui clubului (“As Heard At The Warehouse”) in care Frankie Knuckles mixa.

Alti specialisti,  considera ca termenul “house” se refera la faptul ca DJ-ii, creeaza muzica in propriile case, folosind instrumente simple ca sintetizatoare sau drum machines.

Frankie Knuckles, sesizand numarul limitat de discuri, a scos atmosfera din rutina, incercand o mixarea a pieselor vechi.

Ca stil muzical house-ul se situeaza intre comercial si underground, in functie de DJ-i. Cei, care s-au axat pe underground, au ales un sound techno pur, iar cei care au speculat partea comerciala, au creat un dance simplu.

Techno si trance-ul se numara printre primele genuri ale muzicii house dezvoltate incepand de la mijlocul anilor 1980 si respectiv inceputul anilor 1990. Principalul criteriu de diferentiere ale celor doua stiluri este bpm-ul productiilor (BPM -ul semnifica bataile pe minut). 

Muzica schimba si bpm-ul inimii tale care se lasa animata de ritmul compoziției muzicale. 

Nu voi face aici istoria completa a genurilor si subgenurilor muzicii electronice de dans si nu fac clasamente ale celor mai populari DJ-i ai lumii sau de moment. De acest lucru se ocupa DJ Mag, o revistă britanica lunară dedicată. Vreau doar sa subliniez evolutia.

Mai important imi apare faptul ca sunt din ce in ce mai multi creatori, producatori de muzica, ce pot acoperi toate „gusturile” ascultatorilor. Potentialul creator se exprima mai usor si se transforma mai repede in creatie. Conceptul de creativitate se referă la producerea de idei noi şi originale, în timp ce conceptul de creaţie vizează finalizarea ideii, transpunerea ei în operă artistică.

Daca la inceputuri DJ (disc jockey) era persoana, barbatul care selecta si comenta muzica inregistrata pentru un public tinta, astazi DJ-iul face mai mult decat atat, mixeaza si produce muzica pentru diverse evenimente (exemplu: Martin Garrix a anunţat de curand ca va fi artistul care va compune imnul official al EURO 2020). DJ-ii de azi sustin concerte cu mii de spectatori.

Muzica ne poarta, ne duce parca spre alte locuri. Are rol antistres. Ne scoate dintr-un loc si ne duce in altul, la care visam, in care am dori sa fim. Cu muzica nu te vei simti singur niciodata.

Pentru a crea se cere o vointa ferma, perseverenta si depunerea unor indelungi eforturi.

Doi tineri DJ norvegieni, care se numesc BXA, dau dovada pricipalelor atribute ale creativitatii: fluenta, originalitate, flexibilitate, expresivitate si, nu in ultimul rand, senzitivitate.

Rezultatul – Un fond de valuri linistitoare, ce te indeamna la visare, se combina ingenios cu ritmul, ce te pune in miscare.


Articolul urmator
ARTICOLE PSIHOLOGIE – Pagina urmatoare
Previous Article
Next Article