Meloterapie

„Orice ştiinţă atinge arta şi orice artă are latura ei ştiinţifică.

Cel mai rău savant este acela care nu e artist şi cel mai rău artist este acela care nu este niciodată savant”.

 ARMAND TROUSSEAU

Originea muzicii este bine înrădăcinată în preistorie. Funcţionalităţile muzicii de azi sunt ecoul acelor vremuri de demult.  Desigur, cum este folosită muzica azi nu este identic cu funcţiile ei de odinioară.S-au colectat şi identificat 18 funcţii ale “clipurilor” video muzicale, pe care le putem reduce la patru, cele mai importante fiind  de: învătare sociala (social learning), petrecere a  timpului, schimbare a dispoziţiei şi socializare.

Puterea vindecatoare a sunetelor este cunoscută încă de pe vremea lui Pitagora, numita de el “purificare”.

Muzica „dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereţii, viaţă şi veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenţa ordinii, înălţînd sufletul către tot ce este bun, drept şi frumos”.

Participând la cele trei cursuri vei afla despre evoluţia muzicii, despre curentele şi stilurile noi apărute, despre influenţa şi schimbările aduse de tehnica nouă, despre revoluţia adusă în muzică de calculator şi despre programele (soft-urile) aferente. Indiferent cu ce mijloace este produsa, important ramane omul care creează.

Cititi si articolul. Muzica, psihologie si Kygo

“Muzicoterapia numită şi meloterapia este o formă de terapie non verbală, benefică pentru menţinerea sănătăţii fizice şi psihice. Se adresează tuturor categoriilor de vârstă, atât pentru dezvoltare personală, cât şi pentru deschiderea unui nou canal de comunicare în cazul persoanelor cu tulburări psihiatrice”, explică, pentru “Adevărul”, psihologul clinician Mihaela Cruceru.  

Instinctiv, de secole, mamele le cântă pruncilor. Prin simpla observare, s-a concluzionat că muzica are efecte liniştitoare asupra copiilor, dar şi asupra adulţilor. Studiile ulterioare au demonstrat că beneficiile nu se opresc însă aici.  

Nu doar muzica clasică ne face să ne simţim mai bine. Buna dispoziţie se dobândeşte cu orice înşiruire de sunete armonioase. Important e să ne alegem genul care ne place sau să încercăm să-l descoperim. Regula nu este însă valabilă pentru oricine. În unele situaţii psihologul trebuie să fie cel care sugerează genul. 

S-a demonstrat faptul că oboseala şi durerea pot fi înlăturate cu ajutorul muzicii, iar eliberarea de endorfine (hormoni ai fericirii) se accelerează. Are un efect miraculos în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii somnului, reduce depresia iar tensiunea arterială şi ritmul cardiac se reglează.

In antichitate, arta vindecării bolilor prin cântec magic este o parte esenţială a medicinii la primitivi. Platon admite cântul ca un procedeu curativ şi afirmă că fără cântec prescripţiile medicale sunt ineficace.

Triburile care mai trăiesc astăzi într-o mentalitate primitivă practică vraja şi magia şi au efecte reale, fiind rezultatul unui răsunet psihosomatic al proceselor afective şi al gândirii simbolice.

Întâlnirea muzicii şi medicinii arhaice, în incantaţia magică, este atestată de unele cuvinte ale limbajului uzual: termenul de incantaţie vine din latinescul incantatio şi înseamnă impresiile de plăcere pe care le produce, de exemplu, o melodie frumoasă.

 Astăzi medicina caută mecanismele influenţei muzicii asupra organismului solicitând în acelaşi timp ajutorul muzicii, fie prin educaţie, fie pentru a trata anumite tulburări ceea ce se numeşte muzicoterapie.

Cercetările influenţei muzicii arata ca produce o circulaţie mai rapidă sau mai lentă a sângelui.

S-a pus problema cauzei care determină ca băieţii şi fetele să reacţioneze diferit la acelaşi fel de muzică; de ce există atât de puţine femei compozitor şi şefi de orchestră.

S-a constatat că băieţii depăşesc fetele la testele care măsoară funcţiile spaţiale (la 4 ani), în timp ce limbajul se dezvoltă mai repede la fete.

În general se admite faptul că femeile depăşesc global starea afectivă a celuilalt, descifrând-o instinctiv, din expresia feţei şi tonul vocii. Prin experienţe s-a dovedit că băieţii şi fetele nu reacţionează la fel la diferiţi stimuli. Fetele păreau influenţate audio – spaţial, băieţii vizualo – spaţial.

Aceste cercetări au scos la iveală faptul că bărbaţii deţin o mai largă dezvoltare a emisferei stângi. Femeia este facilitată de memoria verbală rutiniană, de a puterii de asociere a unor concepte aparent fără evidenţă logică. Pentru bărbat mecanismele ţin de emisfera stângă, servindu-i mai mult raţionamentul analitic.

Se arata deasemenea, ca muzica poate fi un” medicament” antidepresiv.

Depresia aduce cu ea insomnii, stări anxioase, spasmofilie, tendinţe suicidare…, toate acestea putand fi diminuate şi uneori chiar vindecate cu ajutorul muzicii, dacă sunt îndeplinite trei condiţii:

să ai la îndemână muzica potrivită (nu orice fel de muzică)

-să vrei să te vindeci

-să nu contracarezi efectul muzicii printr-o medicamentaţie stângace, fara prescriptie medicala si luata “dupa ureche” care crează dependenţă, efecte secundare… ceea ce duce la o degradare a corpului fizic.

Vindecarea bolilor mentale, a tulburărilor psihologice va fi cu atât mai eficace, cu cât bolnavul va fi pus în contact, pe lângă muzică, cu natura.


Clinica Mind Help organizează în luna noiembrie, o serie de 3 workshop-uri pe teme de meloterapie.

Pe data de 3 noiembrie, te invităm să faci un prim pas pentru a re/descoperi puterea terapeutică a muzicii.

Este o călătorie ghidată, în note şi acorduri, pentru a înţelege de ce muzica însoţeşte, preocupă şi transformă omul de milenii.

Cele trei module se adresează în egală măsură atât speciliştilor din domeniul psihologiei şi sănătăţii mentale (psihologi, psihoterapeuţi, medici, consilieri şcolari, etc.) cât şi persoanelor dornice să îşi dezvolte abilităţile personale, să-şi stabilească direcţii mult mai clare în viaţa personală şi profesională, să-şi crească, de fapt, calitatea vieţii.

La finalul modulelor de meloterapie vei putea folosi şi integra în viaţa ta ceea ce ştii.

Workshop sustinut de psiholog clinician Alexandrescu Cristian

Articolul urmator
Pagina urmatoare

 

 

Previous Article
Next Article