Noi perspective în ICD-11

Noi perspective în ICD-11

O caracteristică deosebit de importantă a ICD-11 este abordarea lor în descrierea caracteristicilor esențiale ale fiecărei tulburări, care reprezintă acele simptome sau caracteristici pe care un clinician se așteaptă, în mod rezonabil, să le găsească în toate cazurile de tulburare.

Informațiile legate de cultură au fost încorporate în mod sistematic, pe baza unei revizuiri a literaturii privind influențele culturale asupra psihopatologiei și a expresiei acesteia pentru fiecare grupă de diagnosticare ICD-11 (1).

Principiile care ghidează organizarea în ICD-11 au inclus încercarea de a ordona grupările de diagnosticare în urma unei perspective de dezvoltare. Apar, astfel, la început, tulburările neurodezvoltării iar tulburările neurocognitive, au fost ordonate spre finalul clasificării.

ICD-11

A fost adăugată o nouă grupare de stabilire a diagnosticului pentru catatonie, la același nivel ierarhic ca tulburările de dispoziție, anxietatea și tulburările legate de frică etc.

Tulburarea bipolară în ICD-11 a fost deasemenea subdivizată în tulburarea bipolară de tip I și de tip II. DSM-IV introdusese deja cele două tipuri de tulburări bipolare, rezultatele certetărilor din ultima perioadă, sporind dovezile care susțin validitatea distincției dintre aceste două tipuri.

A fost inclusă în ICD-11 tulburarea de tezaurizare, care se caracterizează prin acumularea de posesiuni, cumpărarea în exces sau a dificultății de a le arunca, indiferent de valoarea lor. Acumularea de posesiuni duce la supraaglomerarea spațiilor de locuit până la punctul în care utilizarea sau siguranța lor este compromisă. Comportamentele de acumulare pot fi prezentate ca parte a unei game largi de tulburări mentale și comportamentale și a altor afecțiuni – inclusiv tulburări obsesiv-compulsive, tulburări depresive, schizofrenie, demență, tulburări ale spectrului autist și sindromul Prader-Willi. Există, însă, suficiente dovezi care să susțină tezaurizarea ca tulburare separată și unică.

O nouă subgrupare de diagnosticare, tulburări comportamentale repetitive focalizate pe corp, a fost adăugată la gruparea OCRD. Acesta include trichotilomania (care a fost inclusă în gruparea tulburărilor de obișnuință și de impuls în ICD-10) și o nouă afecțiune, tulburare de excoriare (tulburare de prelevare a propriei pieli, ducând la leziuni ale pielii, însoțite de încercări nereușite de a reduce sau opri comportamentul).

Tulburarea complexă de stres post-traumatic. Factori stresori gravi, cu acțiune repetată și prelungită. Complexul PTSD înlocuiește categoria suprapusă de ICD-10 de schimbare de personalitate durabilă după experiența catastrofală.

În ICD-10 existau două capitole care cuprindeau tulburările de anxietate:

    F40: Tulburări anxios-fobice

    F41: Alte tulburări anxioase

În ICD-11, cele două capitole au fost comasate într‑unul singur, denumit „Anxietatea şi tulburările asociate cu frica”.

În ceea ce priveşte definiţia afecţiunilor, nu apar modificări semnificative, doar apariţia codificării separate pentru atacul de panică – MB23.H, care poate fi element adiţional pentru alte categorii diagnostice.

Fobiile specifice cuprind fobiile simple, acrofobiile şi claustrofobia şi exclud tulburarea dismorfică corporală şi hipocondria, care nu aparţin acestui capitol.

Pentru diagnosticul de „Anxietate de separare” se face diferenţierea între copil (apariţia la separarea de persoanele specifice de ataşament: părinţi, rude sau alţi aparţinători) şi adult (partener de viaţă sau copii). Noutăţile faţă de ICD-10 sunt lipsa ca diagnostic a „Tulburării mixte depresiv anxioase” – F41.2 – şi introducerea în acest capitol a „Tulburării anxioase de separare” şi a „Mutismul selectiv”, care aparţineau în ICD-10 capitolelor dedicate copiilor (F94).

Noi perspective în ICD-11 pentru tulburările anxioase, tulburările obsesiv-compulsive şi tulburările asociate stresului– Conf. dr. Maria Ladea, Mihaela Ruxandra Dumitrescu

În ICD-10, privind tulburările mentale și comportamentale, în organizarea capitolelor se începea cu tulburările organice, urmată de psihoze, tulburările nevrotice și tulburările de personalitate.

Grupările ICD-11

În ICD-11 grupările de tulburări mentale, comportamentale și neurodezvoltare încep cu Tulburările de neurodezvoltare, urmate apoi de Schizofrenia și alte tulburări psihotice primare, Catatonia, Tulburări de dispoziție, Tulburări de anxietate și frică, Tulburări obsesiv-compulsive și asociate, Tulburări asociate în mod special cu stresul, Tulburări disociative, Alimentație și tulburări de alimentație, Tulburări de eliminare, ș.a.m.d.


Am prezentat aici doar o parte dintre inovațiile prezente în ICD-11 (față de ICD-10). Voi completa, legat de subiect, prin articole ulterioare.


Bibliografie:

    American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders, 5th edn (DSM-5). APA, Washington, DC, 2013

    American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (4th edn, Text Revision) (DSM–IV–TR). APA, 2000

    World Health Organization. International Classification of Diseases, ICD-11, 2018

    World Health Organization. The ICD–10 Classification of Mental and Behavioral Disorders: Clinical Descriptions and Diagnostic Guidelines. WHO, 1992


Browser-ul ICD11

Instrumentul de browser permite utilizatorului să regăsească concepte prin căutarea termenilor sau orice alt element al ICD11th Revision. Aplicația Browser ICD11

și include un ajutor sensibil la context, pe care îl puteți accesa făcând clic pe pictograma situată în mai multe locații diferite în cadrul aplicației. De asemenea, browserul permite utilizatorilor să contribuie la actualizările și îmbunătățirea continuă a ICD, prin intermediul unei platforme de propuneri.

Browser ICD11

CABINET INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE
CIP

Articolul urmator
ARTICOLE PSIHOLOGIE – Pagina următoare
Previous Article
Next Article