Nu exista esec, exista doar feedback
Pentru inceput, cateva cuvinte despre feedback.
Este principiul esential al autoreglarii, al mentinerii echilibrului fata de influentele exterioare.
FEEDBACK, feedbackuri, s. n. (Cib., Psih.) Retroacțiune (1) care se manifestă la nivelul a diferite sisteme (biologice, tehnice etc.) în scopul menținerii stabilității și echilibrului lor față de influențe exterioare; retroacțiune inversă, conexiune inversă, cauzalitate inelară, lanț cauzal închis.
Feedback-ul contine si exprima de cele mai multe ori trairi, transmite unul sau mai multe mesaje si este cu adevarat util daca iti doresti sa inveti, sa te dezvolti si nu in ultimul rand sa colaborezi mai usor cu ceilalti. Uneori poate trece neobservat.
El inseamna asumare si experienta personala.
Nu insa atunci cand il acceptam cu resemnare, in cazul unor nereusite. Unii oameni se simt infranti si pentru a se amagi, simtiindu-se mai bine o scurta perioada, inventeaza expresii, cum ar fi: “Asta-i viata!”. Se pacalesc crezand ca au facut tot ce au putut, doar ca soarta le-a fost potrivnica.
Altii, insa, nu se lasa invinsi si gaseasc curajul si tenacitatea pentru a reusi in ceea ce-si propun. Pentru ei experienta si asumarea feedback-ului inseamna alegere si invatare.
Nu exista infrangere, exista doar invatare.
Oamenii capabili sa profite de aceasta convingere sunt cei care cred cu adevarat ca au inca multe de invatat.
Trebuie sa ne asumam situatiile care aduc schimbare in viata noastra si sa invatam din ele. Avem nevoie de perseverenta si de intelepciunea de a invata mai ales din lucrurile care nu merg. Putem sa le punem pe roate cu rabdare, perseverenta si apeland la celelate resurse personale care au dat roade anterior. Nu intotdeauna lucrurile bune ies din prima.
Thomas Edison, dupa ce a incercat de sute, poate de mii de ori, sa descopere filamentul becului care sa functioneze, a spus ca el nu a esuat in niciunul dintre experimente ci a descoperit mii de modalitati prin care nu poatea sa-l faca.
Intrega viata este experimentare. Cu cat fac mai multe experiente cu atat este mai bine.” – spunea Ralph Waldo Emerson iar fiecare dintre noi ar trebui sa se intrebe: Ce invat din aceasta noua experienta prin care trec?
Pune-ti intrebarile bune si vei gasi raspunsurile potrivite. Nu exista raspunsuri gresite, doar intrebari prost formulate, fara scop, inadecvate, fara calitate.
Experienta se compune din modul in care gandim, cum simtim, cum ne miscam si actionam ca un sistem unitar.
Fiecare experiență este bine sa o vedem ca pe o noua oportunitate de invatare.
Deci, daca vrei sa intelegi, actioneaza! Prin actiune inveti si astfel vor aparea schimbarile pe care ti le doresti. Actiunea produce, iti aduce feedback! Si daca nu merge ceva, fa altceva care sa te apropie de obiectivele tale. Vei trai valorile si iti vei testa credintele despre tine si despre ceilalti.
Nu renunta, vei reusi!