Obictivele – cum sa le stabilesti si sa le atingi

Pentru a-ti stabili obiective, scopuri, teluri, este bine sa ai in vedere si sa urmaresti realizarea urmatorelor etape:

 • O prima etapa, priveste constientizarea obiectivului si delimitarea sa de eventuale efecte colaterale. Cel mai important in stabilirea unor obiective realizabile, este sa ai claritate. Sa stii exact unde te afli ca sa stii unde poti sa ajungi dar si in cat timp.
 • A doua etapa pe care, in mod necesar, o vei parcurge, priveste formularea obiectivului in termeni pozitivi. Aceasta înseamna sa-ti definesti obiectivul prin ceea ce vrei si nu prin ceea ce nu vrei sa obtii. Oamenii care reusesc au o caracteristicã comuna: stiu sa-si defineasca obiectivele pozitiv si precis. De exemplu, atunci cand vrei sa mergi in vacanta la mare, iti propui simplu si clar: “Ma duc la mare!” si nu incerci pe ocolite: “Anul asta nu ma duc la munte, nici la tara si nu merg la piscina…”

In exprimarea obiectivului evita orice comparatie, precum si folosirea verbelor modale (mi-as dori…, doresc sa…, ar trebui sa…, ar fi nevoie…)

 • In a treia etapa verifici ecologic obiectivul. Aceasta inseamna sa te gandesti ce efecte negative pot aparea, prin atingerea sa, fie asupra ta, fie asupra altora. Te intrebi cine/cum/cand/unde ar putea fi afectat de consecintele atingerii obiectivului tau. Care este pretul platit pentru atingerea obiectivului si daca merita.
 • A patra etapa se refera la reprezentarea senzoriala a obiectivului. Acesta inseamna sa-l percepi senzorial, adica sa-l simti, sa-l auzi si sa-l vezi deja realizat. Marii campioni au reusit sa-si faca din asta un obicei. Isi propun un obiectiv si il vizualizeaza realizat in toate detaliile, inainte de a-l atinge. Astfel, in interior, traiesti de nenumarate ori reusita. Creierul nostru are capacitatea de a crea astfel experienta in interior.

Intrebarile relevante in definirea si atingerea obiectivelor, scopurilor, asteptarilor personale:

– Ce vreau sa obtin?

Raspunzi concret, punctual, adaptat problemei in mod precis si clar.

 • Ce voi face exact, cu cine şi pentru cine?
 • Este clar cine este responsabilul (pe cine mai implica realizarea obiectivului)?
 • Intentia verbalizata este clara?
 • Ce voi face?

Foarte important! Pentru a realiza obiectivul scrie-l pe hartie. A scrie obiectivul pe o foaie este ca si cum inchei un contract cu tine insuti.

 • De ce este important pentru mine sa fac asta? sau
 • Cine va face/realiza asta?
 • Pe cine altcineva ar trebui sa implic?
 • Cand imi voi atinge, realiza obiectivul?
 • Cum voi face asta?

Cand formulezi obiectivele, este important sa formulezi și o strategie pentru indeplinire. Nu este suficient sa zici doar ce vrei, trebuie sa zici si pana cand si cum vei obtine. Acest “cum” e foarte important pentru ca aici intervine partea de strategie.

Raspunsurile gasite sa fie: stimulante, simple, sincere, succincte, masurabile, manageriabile, motivante, realizabile…

–  Cum voi putea sti ca am obtinut sau ca ma apropii de ceea ce vreau?

–  De unde stiu ca mi-am atins obiectivul? Ce vad? Ce aud? Ce simt?

– Cum vor putea sti altii/ceilalti acest lucru?

– Ce se va intampla dupa ce obtin ceea ce vreau?

– Ce ma impiedica sa obtin ceea ce vreau?

– Cand vreau sa obtin?

Stabileste si scrie un termen calendaristic precis, o data precisa.

– Ce mi-as putea permite sa cedez in schimbul a ceea ce vreau sa obtin?

– Ce m-a impiedicat sa fac acest lucru pana acum?

In concluzie: Formulaza fiecare tel ca o propozitie afirmativa in favoarea uneia negative. Fii precis! Stabileste-ti prioritatile. Scrie, noteza-ti obiectivele. Pune accentul pe obiectivele simple.  Stabileste scopuri realiste.


Previous Article
Next Article