Personalitatile schizoide

Comunicare Dezvoltare personala Psihologie Psihologie clinica
Advertisements
Read Time6 Minute, 6 Second
Personalitatile schizoide - AC Psihologie

   Laura isi aminteste cum si-a cunoscut sotul, cu 17 ani in urma. Era pe atunci la facultate si il remarcase la biblioteca. El era un baiat dragut, iar seriozitatea lui o impresionase. Cartea pe care tanarul o citea a fost doar un pretext pentru ca Laura sa inceapa o conversatie.

„Cum îl găseam atrăgător, am dorit să continuăm discuţia, dar era destul de greu, pentru că îmi raspundea doar prin „Da” sau „Nu”. Avea un aer binevoitor dar, totodată, îmi lăsa şi impresia că-l deranjam. De regulă bărbaţii se arătau interesaţi de mine, iar această rezervă a lui George mă cam intriga. Pentru mine a fost ca o provocare, iar eu voiam să-i trezesc interesul. Şi iată că am reuşit!

…După două luni ieşeam împreună.
Într-un fel, aş putea spune că eu am fost cea care a facut toti paşii.
Acum însă, stau şi mă întreb dacă am procedat bine.” a continuat Laura
povestirea.  

   George avea destul de putine contacte cu ceilalti colegi. In pauzele dintre cursuri, el prefera sa stea la biblioteca, decat sa paIavrageascacu alti studenti.

   In perioada primilor ani de relatie, Laura suferea din cauza ca sotul ei ii vorbea atat de putin si devenise aproape geloasa pe singurul lui prieten din copilarie, atunci cand cei doi plecau in weekend-uri la pescuit.

   Laura isi închipuia ca George ii împartasea acestuia impresii si sentimente despre care ei nu-i pomenea niciodata. A luat hotararea sa mearga si ea cu ei, cu toate ca nu impartasea deloc aceasta pasiune pentru pescuit.

   A remarcat repede ca „pe baltă” discutiile se rezumau la „A tras!”, „L-am prins!” si de multe pauze, in liniste, iar pe drumul de intoarcere, cei doi prieteni pescari isi impartaseau doar cunoastiintele despre momeli, undite si mulinete.

„George are un aer binevoitor, iar prietenii mei găsesc că este un tip de treabă, dar dacă este
vorba să întreţină o conversaţie nu poţi conta pe el. În vacanţe, văd bine că în anumite momente ale zilei simte nevoia să fie singur. Atunci pleacă să se plimbe luând cu el şi o carte, de obicei science-fiction”.

   La începutul casniciei, Laura era teribil de pornita pe el, caci l-ar fi vrut mai expansiv si combativ inviata de zi cu zi. Mai apoi si-a dat seama ca nu-l poate schimba. Asa ca l-a acceptat si iubit  asa cum este. Cu timpul a remarcat  ca semana oarecum tatalui ei,care nu era prea volubil si a carei atentie se tot straduia sa o atraga.

Ce se poate spune despre George?

   George pare sa fie extrem de rezervat in privinta noilor cunostinte si nu-si schimba aceasta atitudine nici cand relatia se prelungeste. El are o inclinatie pronuntata spre singuratate, la lucru sau in viata familiala ori in activitatile din timpul lui liber. Ii este greu sa-si exteriorizeze sentimentele, pare indiferent la reactiile celorlalti, atat in imprejurari conviviale, in serile petrecute cu prietenii, cat si in situatiile conflictuale. Cand face munca de cercetare sau cand citeste science-fiction, George prefera sa fie cu el insusi si cu propria sa lume interioara. Pare sa posede numeroase trasaturi de personalitate schizoida.

   Cum percep lumea personalitatile schizoide?

    Este greu de ghicit ce gandesc despre ei si despre ceilalti pentru ca ei comunica insuficient. Ii  vezi retrasi, impasibili, tacuti.

   Psihologii cred ca principala convingere a acestor personalitati este ceva de genul: „Relatiile cu ceilalti sunt imprevizibile, epuizante, izvor de neîntelegeri, asa ca estemai bine sa le eviti”.

   Complimentele nu-i prea impresioneaza pe schizoizi. Contrar altor personalitati dificile, care cauta in permanenta acordul si admiratia celorlalti (narcisice, histrionice), schizoidul este mult mai autonom. El isi afla satisfactie in lumea sa interioara.

   Prefera sa lucreze singur, sa viseze, sa-si faureasca propriul mediu, decat sa caute aprobarea semenilor lui. Se simte atras de profesiile in care mare parte a activitatilor lui ramane solitara.

   Sunt mult mai multi schizoizi in randul informaticienilor, al inginerilor care lucreaza in cercetare, in acele profesii ce presupun unanume grad de izolare.  

   In copilarie ar putea ficei care se izoleaza in podul casei nascocind prpriile povestiri cu exploratori si insule misterioase. Viseaza cu ochii deschisi. La scoala sunt elevi buni dar nu prea sociabili.

   Pe vremuri, in comunitatile agricole traditionale, este posibil sa nu fi fost foarte grav sa fi schizoid. Iti petreceai viata in mijlocul unor oameni pe care ii cunosteai, locuitori ai satului tau, nu prea erai pus in situatia de a „face cunostinta” cu altcineva. Se stia ca esti cam „închis” si poate tocmai aceasta te facea sa suporti mai bine decat ceilalti orele in care lucrai de unul singur sau, pentru femei, sa toarca sau sa teasa in tacere.

   A fi schizoid putea constitui un avantaj pentru indivizii care erau nevoiti sa petreaca perioade lungi de timp intr-o singuratate desavarsita (vanatori, pastori, pescari).

   Astazi insa, totul s-a schimbat. Majoritatea populatiei locuieste la oras, intalnim aproape zilnic alti si alti oameni, fie la scoala, la facultate, la lucru, in calatorii, in vacante. Trebuie sa stii cum sa faci cunostinta cu o persoana straina, sa intriin contact cu aceasta, sa faci impresie buna.

   Viata noastra profesionala si sentimentala depinde de propria capacitate de a comunica cât mai bine cu ceilalti.

    Persoanele schizoiderisca, deci, sa fie izolate din punct de vedere afectiv si social, iar pe plan profesional sa vegeteze in posturi neinsemnate.

   In filme, ne amintim de toti acei justitiari solitari si glaciali, scumpi la vorba si nepasatori la admiratia femeilor sau a multimii, ar putea fi considerati ca fiind schizoizi „activi”.

   Clint Eastwood si Charles Bronson s-au specializat in acesttip de personaje impasibile, care isi regleaza conturile cu cei „rai”pentru a se regasi mai apoi doar în compania calului lor.  (Bronson în filmul „A fost odata în Vest” siEastwood în „PaIe Rider”).

Recomandabil

• Sa le respecti nevoia de singuratate

• Sa le punem în situatii care sunt pe masura lor

• Sa le observam lumea interioara

„La scoala este acel gen de baiat care nu se arata interesat de fete, dar care scrie pe ascuns lungi poeme de dragoste, unei iubite imaginare uneori. Gândirea schizoizilor este ampla si
originala, tocmai pentru ca ei apeleaza la visare si la imaginatie, iar sensibilitatea lor, desi usor în „contratimp”, poate dezvalui uneori comori de prospetime si poezie” (Francois Lelord si Christophe Andre „Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile” pag.134)

• Sa le apreciem calitatile ascunse

Nerecomandabil

• Sa le cerem sa manifeste emotii puternice

• Sa le obligam la prea multa conversatie

• Sa le lasam sa se izoleze complet

In loc de concluzii:

Personalitatea schizoida

• Adesea pare a fi impasibila, detasata, greu de deslusit.

• Pare sa fie indiferenta la elogiile sau criticile celorlalti.

• Prefera mai cu seama activitati solitare.

• Are putini prieteni apropiati, deseori chiar din cercul familial. Nu leaga prietenii cu usurinta.

• Nu cauta compania celorlalti.

Atentie: a se deosebi personalitatile schizoide de schizofreni. „Schizoid” nu înseamna câtusi de putin schizofren, chiar daca ambele cuvinte au aceeasi radacina greaca, schizo, care înseamna „rupt” în sensul „rupt de lume”. Dar schizofrenia nu este un tip de personalitate, ci este o adevarata maladie. Pacientii schizofreni au idei delirante si sufera de perturbari ale facultatilor intelectuale, ceea ce nu este cazul in schizoidie.

 Se diferentiaza si fata de prersonalitatea shizotipala, despre care vom vorbi intr-un articol viitor.

0 0
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Advertisements
Advertisements