Prima zi de scoala

Prima zi de scoala

Prima zi de scoala
Back To School 2018

Pe data de 10 Septembrie, anul acesta mai curand decat de obicei, incepe scoala.

Atat pentru copii cat si pentru parinti este un moment important care trebuie pregatit din timp si cu mare grija. Copilul a fost în vacanta iar parintii, si ei, au fost în concediu. obisnuinta invatarii, a organizarii timpului, a somnului s-au schimbat.

Prima zi de scoala este ca o linie de hotar atat pentru viata de copil cat si pentru viata de parinte.

Prima zi de scoala este prima zi din viata parintelui de scolar.

Ar fi bine sa facem o distinctie intre momentele cu impact critic si cele care apartin continuitatii.

Adica, este mult mai dificil sa pregatim un copil atunci cand el se afla la debutul unui ciclu, cum ar fi prima zi de gradinita, clasa pregatitoare, prima zi la scola sau liceu. La fel de important, dar mai bine delimitat, este rolul parintelui pentru copilul care se află în continuitate, spre exemplu copilul care trece de la clasa a I-a la clasa a II-a.

In primul caz, copilul care se afla la momentul de debut nu are experiente legate de spatiul educational in care se integreaza. Necunoscutul ii provoaca o stare de nesiguranta si stres. Intrebarile despre cum o vor fi colegii, profesorii, unde si cum e scoala în ansamblul ei asteapta inca un raspuns. Iata de ce este important sa vorbiti cu el despre toate aceste probleme, sa provocati aceasta discutie, chiar daca el nu spune nimic. Stresul exista si parintele trebuie sa-si ajute copilul sa îl constientizeze si prin discutii sa il diminueze.

Este bine să îl ducetii la scoala intr-o vizita, sa vada cladirea in sine, sala de clasa in care urmeaza sa invete, sa se obisnuiasca cu mediul. Isi va domoli astfel o parte dintre temerile pe care le are. O eventuala intalnire cu viitorii profesori ar fi benefica pentru copil, parinti dar si pentru cadrele didactice.

Atat cu micii debutanti cat si cu cei care au continuitate este bine sa discutam cu ei despre experientele placute pe care le-au avut cu colegii/profesorii in anul anterior sau dupa prima/primele zile de scoala.

Copilul poate in acest mod sa constientizeze ca are puterea si resursele de a face fata unor situatii noi, ca a mai avut astfel de probleme si a stiut sa le rezolve. Ii reamintim copilului cum si-a facut prieteni la gradinita si cum totul a devenit frumos si bine pana la urmă. O astfel de asociere este utila, copilul o să aiba mai mult curaj si incredere in fortele sale.

Nu trebuie insa sa cadem in extrema de a-i descrie totul in culori roz pentru ca, atunci cand o să aiba si probleme, o sa fie un soc foarte mare intre ceea ce a sperat si ceea ce se intampla in realitate. Nu o sa se ințeleaga cu toti colegii. Intrebarile de tipul: „Ce faci daca colegul tau…?” il pun in situatia de a reflecta la un raspuns si de a analiza. Il vor pregati pentru astfel de situatii.

Dupa vacanta, care a adus o relaxare in organizarea programului celui mic, se revine usor la un program mai fix, ce presupune revenirea si la o rutina de somn. Copilul are nevoie de odihna si nu este de dorit sa se duca la scoala obosit. Oboseala produce un stres suplimentar, neatentie si nervozitate cu cei din jur.

In toate acestea factorul esential ramane insa relatia parinte – copil.
Copilul trebuie sa simta si sa stie ca aveti incredere in el, ca ii sunteti alaturi, nu numai atunci cand are reusite dar mai ales atunci cand are probleme pe care nu le poate rezolva.

Pentru parinti, momentul de debut al scolii este si un moment de nostalgie. Cum au trecut anii… Parca ieri intrau, chiar ei, pentru prima oara, pe portile scolii, cu un buchet de flori in mana si cu un ghizdan plin de emotii… Acum, ca parinti, ascund sub zambet alte griji. Cum se va descurca copilul lor in lumea reala a scolii? Cum va face fata temelor, materiei incarcate, primelor lectii…?

Primul lucru de facut este de a alunga teama din sufletul lor. Ei, ca parinti sunt primii care nu ar trebui sa vada scoala ca pe un “bau-bau”. Sa stie ca se vor descurca asa cum au facut-o si in alte momente percepute ca “dificile” ale vietii. Daca ei sunt increzatori si stapani pe propriile resurse vor transmite increderea necesara si celui mic.

Inainte de inceperea scolii, mergeti la cumparaturile necesare, impreuna cu cel mic. Alegeti ghiozdanul explicandu-i totodata la ce foloseste. Ii dati variante de alegere pentru penar si tot ceea ce urmeaza sa puna in el. La ce foloseste o rigla, un compas…Totul trebuie discutat, explicat, proiectatand deja imaginar copilul in lumea scolii.

Vorbindu-i cu entuziasm copilului despre tot ceea ce este legat de scoala veti fi chiar voi, in final, mult mai optimisti. Iar optimismul este molipsitor.

Nu ascundem sub pres faptul ca inceperea scolii reprezinta si un efort financiar.
Dar este o investitie pentru viitorul copilului vostru si de ce nu o investitie in propiul viitor.

Nu te limita la intrebarea reflexa, pusa colilului dupa scoala: “Cum a fost azi la scola?”, la care parca nici nu astepti raspuns sau esti multumit doar cu: “Bine!”
O intrebare vaga va primi un raspuns vag.

“Ce te-a facut sa razi azi?” este mult mai potrivita si destinde imediat atmosfera.
“Ce lucru ai invatat astazi la scoala?” sau chiar:
“Ce te-a plictisit azi cel mai mult?” deschid discutia cu cel mic, duc spre o descoperire a emotiilor din ziua respectiva

O relatie buna parinte de scolar – copil scolar se construieste in timp si in fiecare zi. Nu cresteti doar copilul, cresteti si relatia cu acesta!

Articole
http://ac-psihologie.ro/articole/
Previous Article
Next Article