Selectarea sau Filtrul negativ, Distorsiuni cognitive

Gândurile automate, distorsiunile cognitive

Schema cognitivă nu este propriu‑zis un gând, este un model mental, o credință, un stereotip, după care se generează un gând, o idee. În contact cu un eveniment se activează o schemă cognitivă preformată și apare un gând automat ca expresie a perceperii și prelucrării rapide a informației.

Este important să putem surprinde și gestiona aceste gânduri iraționale de bază. Ele apar adesea spontan și reprezintă distorsiuni sau biasări ale realității fiind legate de condiționări pe care ni le impunem sau asumpții incorecte pe care le facem. Cu atat mai mult, ele sunt prezente în perioadele în care persoana este supusă unor cerințe suplimentare de adaptare, deci de stres.

Sunt descrise 9, dintre cele mai des întâlnite, tipuri de gânduri automate, printr-o serie de articole pe site-ul ac-psihologie.ro.

Tipul de distorsiune cognitivă la care voi face referire aici se numește:

Selectarea sau filtrul negativ

Flitrul negativ apare atunci când ne concentrăm aproape exclusiv asupra lucrurilor negative și nu observăm sau excludem lucrurile positive. Din 10 lucruri selectăm doar pe unul, cel care ne-a impesionat negativ. Generalizănd tragem cocluzii eronate:

„Toate merg impotriva mea, întotdeauna mi se întâmplă doar lucruri rele”;

„Nu pot să am încredere în nimeni”;

”Nu o să pot ieși din situația aceasta”.

Un episod negativ umbrește totul precum o picătură de cerneală într-un pahar cu apă. Este ca și când filtrezi toată lumina și la final nu vezi decât intunericul.

Un cuvânt dintr-o discuție, la o petrecere cu prietenii, ne reține atenția, ne schimbă starea, iar de aici întreaga seară, dealtfel plăcută, devine insuportabilă.

Filtrarea se petrece atunci când cineva extrage, selectează doar un eveniment sau un fapt și încearcă să tragă o concluzie doar pe baza acestuia. Este ca și cum ar dori neapărat această concluzie și din această cauză filtrează doar motivele care îi pot susține această concluzie. De obicei aceasta se întâmplă cu evenimentele negative. De exemplu, cineva care primește o observație despre un lucru pe care‑l face trage imediat concluzia că ceea ce face nu e bine și ignoră celelalte comentarii positive.

Continuând să dai acces găndurilor negative în viața ta, le vei face tot mai puternice și poți deveni prizonierul lor.


Exagerarea sau Suprageneralizarea, distorsiuni cognitive
Citirea gândurilor
Distorsiunile cognitive

Pagina urmatoare
AC-Psihologie Next
Previous Article
Next Article