Aaron T. Beck si terapia cognitiv-comportamentala

Aaron T. Beck și terapia cognitiv-comportamentală

Beck Institute: the home of Cognitive Behavior Therapy – European ...
A. Beck și fiica sa Judith S. Beck, PhD President, Beck Institute

Aaron T. Beck, psihiatru American, profesor emerit în departamentul de psihiatrie al Universitatii din Pennsylvania. El este considerat părintele deopotrivă, atât al terapiei cognitive, cât și al terapiei cognitiv-comportamentale. Teoriile sale de pionierat sunt utilizate pe scară largă în tratamentul depresiei clinice și a diverselor tulburări de anxietate. De asemenea, Beck a dezvoltat măsuri de auto-raportare a depresiei și anxietății, în special  Beck Depression Inventory (BDI), ce a devenit unul dintre instrumentele cele mai utilizate pentru măsurarea gravității depresiei.

A publicat mai mult de 600 de articole în jurnale de specialitate, precum și 25 de cărți, ca autor sau coautor. El a fost numit unul dintre „americanii din istorie care au modelat chipul psihiatriei americane” și unul dintre „cei mai influenți psihoterapeuți ai tuturor timpurilor”, de către publicația The American Psychologist,  în iulie 1989. Beck l-a inspirat pe Martin Seligman să-și perfecționeze propriile tehnici cognitive și să lucreze mai târziu la conceptul de „neputința învățată”.

La pacienți cu depresie, Beck a descoperit că aceștia prezentau fluxuri de gânduri negative care păreau să apară spontan. El a numit aceste cogniții „gânduri automate” iar conținutul lor l-a încadrat în trei categorii: idei negative despre sine, despre lume și despre viitor. El a afirmat că astfel de cogniții erau interrelaționate ca triada cognitivă. Timpul limitat petrecut reflectând la gândurile automate i-ar determina pe pacienți să le trateze ca fiind valabile.

Beck a început să ajute pacienții să identifice și să evalueze aceste gânduri și a constatat că, făcând acest lucru, pacienții au putut să gândească mai realist, ceea ce i-a determinat să se simtă mai bine emoțional și să se comporte funcțional. El a dezvoltat idei cheie în CBT (Terapia cognitiv-comportamentală), explicând că diferite tulburări au fost asociate cu diferite tipuri de gândire distorsionată. Această gândirea distorsionată are un efect negativ asupra comportamentului unei persoane, indiferent de tipul de tulburare pe care a avut-o. Beck a explicat că prin intervenții de succes vom putea educa o persoană să înțeleagă și să conștientizeze gândirea eronată și cum să conteste efectele ei. El a descoperit că frecventele gânduri negative dezvăluie de fapt credințele de bază ale unei persoane. Aceste credințe de bază sunt formate pe parcursul experiențelor de-a lungul vieții; „simțim” aceste credințe ca fiind adevărate.

BECK INSTITUTE OF COGNITIVE BEHAVIOR THERAPY

Exagerarea sau Suprageneralizarea, distorsiuni cognitive

 

Pagina urmatoare
AC-Psihologie Next