Tipuri de tulburări emoționale
Printre principalele tipuri de tulburari emotionale se numara:
– tulburarile de anxietate
– tulburarile afective (depresia majora, tulburarea bipolara, tulburarea distimica etc.)
– tulburarile rezultate in urma abuzului de substante (droguri, alcool)
– tulburarile de alimentatie (anorexia, bulimia)
– tulburarile de comportament (ADHD, intentia suicidara)
– tulburarile de personalitate (personalitate evitanta, personalitate antisociala, personalitate histrionica, personalitate schizoida, personalitate dependenta, personalitate pasiv-agresiva, personalitate paranoida, personalitate schizotipala, borderline etc.).
Aici vom descrie prima grupa tipologica din categoria tulburarilor emotionale, si anume:
TULBURARILE DE ANXIETATE
Tulburarea de panică este caracterizata de atacuri de panica recurente si o evitare crescuta a situatiilor care pot declansa aceste atacuri. In timpul unui atac de panica persoanele au impresia ca au un atac de cord, innebunesc sau se sufoca, fara a putea identifica un motiv anume. Simptomele atacului de panica sunt: palpitatii, durere in piept, transpiratii, tremor, senzatii de sufocare, teama de moarte, teama de pierderea controlului, senzatii de irealitate si altele.
Fobia socială este caracterizata de o teama puternica de a fi judecat de către ceilalti sau frica de a fi pus într-o situatie jenanta. Situatiile sociale sunt evitate de multe ori sau sunt indurate cu multa dificultate deoarece persoana se simte coplesita de ingrijorari si simptome fizice precum: palpitatii, transpiratie, respiratie accelerata, tremorul vocii, inrosirea fetei.
Fobia specifică este caracterizată de o reactie de frica intensa fata de un anumit obiect (ex. ace, cutite), animal (ex. câini, păianjeni) sau situatie, spatii (inaltimi, a fi intr-un lift etc.). Din cauza acestei temeri exagerate, persoana simte nevoia sa evite complet aceste situatii sau le indura cu multa dificultate atunci cand este obligata sa se confrunte cu ele. Printe cele mai intalnite fobii se recunosc:
- Arahnofobia – teama de paianjeni; aceasta fobie tinde sa afecteze mai mult femeile decat barbatii.
- Ofidiofobia – frica de serpi si alte reptile; de cele mai multe ori ii sunt atribuite cauze evolutionare, experiente personale sau influente culturale
- Claustrofobia– frica de spatiile inchise; studiile bazate pe scanari prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) au aratat ca 5-10% dintre oameni sufera de claustrofobie.
- Acrofobia -frica de inaltimi; aceasta teama poate duce la atacuri de anxietate si evitarea spatiilor inalte.
- Agorafobia – teama de situatiile in care evacuarea este dificila; aceasta poate include zone aglomerate, spatii deschise sau situatii de natura sa declanseze un atac de panica. Persoanele afectate vor incepe sa evite astfel de evenimente, uneori pana in punctul in care refuza sa-si mai paraseasca locuinta; aproximativ o treime din persoanele cu tulburari de panica dezvolta agorafobie.
- Cinofobia – frica de caini; aceasta fobie este deseori asociata cu anumite experiente personale, precum posibilitatea de a fi fost muscat de un caine in copilarie.
- Astrafobia – frica de tunete si fulgere; cunoscuta si ca Brontofobia, Tonitrofobia sau Ceraunofobia.
- Tripanofobia – frica de injectii; la fel ca multe fobii, aceasta teama de multe ori ramane netratata deoarece oamenii evita obiectele si situatiile declansatoare.
- Sociofobie – frica de situatiile sociale; in multe cazuri aceasta fobie poate deveni atat de severa incat oamenii evita evenimente, locuri si oameni de natura sa declanseze un atac de anxietate.
- Pteromeranofobie – frica de zbor; este deseori tratata cu ajutorul terapiei de expunere, in care pacientul este introdus treptat si progresiv intr-o actiune de zbor.
- Misofobia – teama de bacterii sau murdarie; poate fi legata de o tulburare obsesiv-compulsiva.
- Necrofobie – teama patologica de cadavre, morti sau moarte;
Nevroza obsesiv-compulsivă este caracterizata de aparitia persistenta a unor ganduri sau imagini nedorite pe care persoana are mare dificultate de a le scoate din minte si care îi produc stari intense de frica sau vinovatie (acestea sunt obsesiile – de exemplu, obsesia de a fi contaminat). Adesea, pentru a reduce emotiile negative sau pentru a neutraliza obsesiile, persoana recurge la anumite comportamente, care sunt realizate într-un mod ritualizat, de un anumit număr de ori, in anumite locuri (acestea sunt compulsiile – de exemplu, spalarea excesiva a mainilor sau a obiectelor din jur) .
Anxietatea generalizată este caracterizata de îngrijorari excesive sau nerealiste care persista pe o perioada lungă de timp, iar persoana are mari dificultati de a le controla. La adulti aceaste ingrijorari pot avea ca punct de plecare sanatatea, banii, cariera sau siguranta celorlalti. Pe langa ingrijorarile recurente, mai apar simptome fiziologice persistente, precum dureri musculare, insomnii, ameteli si stari de agitatie, iritabilitate sau epuizare.
Tulburarea de stres posttraumatic se dezvolta dupa trecerea printr-o experienta extrema (ex. un viol, un abuz fizic, moartea violenta a unei persoane dragi etc.) care a fost asociata cu stari de groaza si neputinta. In urma acestui eveniment persoana care a fost victima sau martor continua sa prezinte trairi intense de frica (ca si cum evenimentul ar continua in prezent), stari de agitatie, cosmaruri, iritabilitate crescuta, insomnii, amintiri intruzive precum si evitarea cronica a locurilor sau situatiilor care pot duce la reamintirea evenimentului traumatic.
TULBURARILE AFECTIVE
TULBURARILE DE COMPORTAMENT (CONDUITA)
PROGRAMĂRI Cabinet individual de psihologie, Alexandrescu Cristian