Psihologie clinică
Psihologia clinica este un domeniu vast al psihologiei, care evalueaza cauzele problemelor, fie temporare, fie severe, ce intervin in functionarea psihicului uman. Preventia, diagnoza dar si interventiile terapeutice de baza sunt activitati ale psihologului clinician, acesta fiind ghidat de principiul ca fiecare persoana trebuie privita ca o fiinta vie unica, cu specificul si caracteristicile proprii.
Cel mai puternic principiu al medicinii functioneaza si in sfera psihologiei clinice, iar ca psiholog clinician evaluezi si intervii pentru persoana care este pacientul, in primul rand, fara sa faci rau.
Actul psihologic implica de fiecare data omul, lucrul cu seamanul tau omul.
Profesia de psiholog clinician cere un nivel inalt de etică profesionala, cunoscut fiind faptul ca si printr-un gest se poate leza demnitatea sau condiţia unei fiinte umane.
Definitii:
- Psihologia clinica este psihologia aplicata în patologie si în optimizarea functionarii subiectilor umani sanatosi (ex. profilaxia bolilor, optimizarea performantelor intelectuale etc.)
- Psihologia clinica, ramura si specializare a psihologiei, este stiinta care studiaza mecanismele psihologice implicate in starea de sanatate si boală. Ea este situata la confluiența psihologiei cu medicina si este o ramura teoretica și aplicativa a sistemului stiintelor psihologice. Se consideră una dintre cela mai vaste si dezvoltate ramuri ale psihologiei.
- Cu toate acestea psihologia clinică nu este doar o stiinta fundamentala, dar si un domeniu de activitate profesionala, care este oriantata la optimizarea, ridicarea resurselor psihice a omului si a posibilitatilor sale de adaptare, la armonizarea dezvoltarii psihice, ocrotirea sanatatii, infruntarea suferintelor si reabilitarea psihica.
Citeste ultimele articole, celelalte pagini, ultimele noutati din site!
In multe tari domeniul Psihologiei Clinice este puternic reglementat de un cod de etică.
In Romania avem Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica.
De asemenea, toate asociatiile de consiliere psihologica şi psihoterapie au obligatoriu un cod
deontologic de conduită a profesionistului. Acelaşi lucru este si in Europa, in cadrul Asociatiei Europene de Psihoterapie, iar in SUA, etica profesionala este definită prin Codul de Conduita APA.
Codul deontologic american se bazeaza pe cinci principii:
- Sa nu faci rau,
- Incredere si responsabilitate,
- Integritate,
- Dreptate si Respect pentru Drepturile şi demnitatea oamenilor.
Sunt detaliate in articole separate modalitătile de rezolvare a problemelor etice, competenta, relatiile umane, aspectele care tin de ceea ce este privat şi confidential, reclama, pastrarea inregistrărilor, taxe, formare, cercetare, publicare, evaluare si terapie.
In codul romanesc si european principiile care guverneaza Codul deontologic sunt:
- Respectarea drepturilor si demnităţii oricărei persoane,
- Responsabilitatea profesionala si sociala,
- Integritatea profesionala.
Cele trei principii sunt aplicate la nivelul Standardelor etice generale care privesc:
- competenta,
- relatiile umane,
- confidentialitatea,
- conduita colegiala,
- înregistrarea, prelucrarea şi păstrarea materialelor,
- onorariile si taxele,
„Statutul psihologului din Romania, care stă la baza Asociatiei Psihologilor din România, precizează că profesia de psiholog “se exercită numai de psihologi” şi constă în observarea, evaluarea, explicarea, predicţia şi modificarea comportamentului uman prin aplicarea principiilor, metodelor şi procedurilor ştiinţifice în scopul prevenirii şi tratamentului tulburărilor psihice şi de comportament, precum şi în scopul dezvoltării relaţiilor interpersonale, adaptării eficiente în viaţă şi muncă, optimizării ergonomice a producţiei, creşterii eficienţei personale şi menţinerii sănătăţii psihice şi fizice (art.2). De asemenea sunt prevăzute o serie de specificaţii privind activităţile aplicative.” (Introducere în Psihologia clinică-Mihaela Minulescu)
Psihologia clinică ca ştiinţa care drept scop studiul factorilor psihologici implicaţi în starea de sănătate şi de boală. Aşadar, psihologia clinică este focalizată pe aspectele de promovare a sănătăţii şi prevenţie a patologiei, precum şi pe aspectele de tratament psihologic a tulburărilor care implică în etiopatogeneză mecanisme psihologice.
Denumirea legală de psiholog clinician în România Ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse precum şi preşedintele Institutului Naţional de Statistică au aprobat Ordinul comun nr. 170/179/2008 privind completarea Clasificării Ocupaţiilor din România, COR, pentru armonizarea ocupaţiilor din România cu cele existente in UE, precum şi pentru respectarea cadrului normativ al exercitării fiecărei profesii sau ocupaţii din România. Prin aprobarea Ordinului comun nr. 170/179/2008 privind completarea COR, profesia de psiholog a fost restructurată şi la nivelul COR, conform dispoziţiilor Legii nr. 213/2004 şi H.G. nr. 788/2005, ca o profesie unica, reglementată în mod unitar, având zece specialităţi de competenţă, cu trepte de competenţă şi forme de exercitare proprii, în vederea evitării unor posibile contradicţii în practica şi încadrarea psihologilor profesionişti potrivit actelor normative care reglementează profesia, după cum urmează:
- Psiholog in specialitatea psihologie clinica codul 244501
- Psiholog in specialitatea consiliere psihologica codul 244502
- Psiholog in specialitatea psihoterapie codul 244503
- Psiholog in specialitatea psihologia muncii si organizationala codul 244504
- Psiholog in specialitatea psihologia transporturilor codul 244505
- Psiholog in specialitatea psihologia aplicata in servicii codul 244506
- Psiholog in specialitatea psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala codul 244507
- Psiholog in specialitatea psihopedagogie speciala codul 244508
- Psiholog in specialitatea psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale codul 244509
- Psiholog in specialitatea psihologie judiciara – evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf codul 244510 Autoritatea romana competenta pentru profesia de psiholog, C.P.R., este partener in procesul de actualizare a Grupei majore 2 a COR, proces demarat in anul 2008 de catre Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
” Ar fi greu să descriem o zi tipică de muncă pentru un psiholog clinician fie şi din faptul că activitatea clinică este foarte diversă, variată şi în funcţie de tipul de psihopatologie în care este specializat.
Practica privată se deosebeşte de munca de policlinică sau spital, iar aceasta din urmă depinde de tipul de specialitate medicală: ne putem imagina deosebiri între munca unui clinician la secţia de chirurgie vs. secţia de terapie intensivă, la un spital de arşi vs. un spital pentru copii. Dar ne putem imagina că fiecare dintre aceştia începe prin a-şi pregăti dosarele pacienţilor vor fi consultaţi.
În general, recomandarea este ca să nu fie consultaţi mai mult de 5 pacienţi pe zi, ştiut fiind ca acestor consultaţii le urmează interpretarea datelor obţinute prin diferite metode, precum şi realizarea profilului privind condiţia psihică a acestora şi a recomandărilor aferente.
Un psiholog clinician, care nu este specializat poate întâlni provocări diverse în cursul aceleiaşi zile de muncă: copii şi persoane în vârstă, expertize privind gradul de discernământ sau nivelul de dizabilitate, un cuplu sau o familie, fiecare aducând propriile probleme şi nevoi personale care trebuie avute în vedere când se decide tipul de intervenţie sau conduita terapeutică recomandată optimă pentru pacient. În aceste proceduri sunt incluse şi completarea unor formulare asociate asigurărilor de sănătate, sau a celor privind expertizele judiciare sau de sănătate mentală.
Astfel că în afara consultaţiilor care pot dura o oră sau mai multe în funcţie pacient, a intervenţiilor terapeutice aplicate, această muncă poate acoperi peste 10 ore din cadrul unei zile. ” (citat, Introducere în Psihologia clinică-Mihaela Minulescu)
Tags: Cabinet individual de psihologie, Cabinet psiholog, Cabinet psihologic, Cabinet psihologic Bucuresti, Carti de psihologie, Caut un psiholog, Ce este psihologia, Ce este un psiholog, Ce studiaza psihologia, consiliere si terapie suportiva, Consultatie psiholog, Curs psihologie, Definitiii ale psihologiei, Despre cabinet psihologic, Despre psihologie, Fundamentele psihologiei, Introducere in psihologie, Invata psihologie, Istoria psihologiei, Legile psihologiei, Lista psihologi, Meseria de psiholog, Psihologie, pfa psiholog, psiholog, Psiholog Bucuresti, Psiholog online, Psiholog sector 4, Psihoterapeut Bucuresti, Rolul psihologiei, Scopul psihologiei, Sedinte psiholog, srl psiholog, tehnici de terapie suportiva, Terapie psihologica, Terapie suportiva, Webinar psihologie, Workshop psihologie