8 metode SIMPLE prin care putem CONTROLA Anxietatea

8 metode SIMPLE prin care putem controla Anxietatea

Modul în care decidem să privim lumea înconjurătoare impactează modul în care alegem să fim, iar faptul că alegem să împărtășim experiențele personale oferă o nouă perspectivă în felul în care ne comportăm unii cu ceilalți – în fiecare zi mai bine decât ieri.

Până de curând anxietatea era privită ca un defect, o boală ce părea să ii aleagă pe cei mai slabi dintre noi. Este bine că în sfârșit am înțeles faptul că aceasta este la bază o reacție naturală a corpului, ce apare în situații de stres, ca un colac de salvare pentru ființa umană. Anxietatea trebuie privită ca un semnal de alarmă, o reacție ce pornește din instinctul natural de a fugi sau de a lupta, un avertisment asupra unei situații cu potențial periculos. Ea este normală, este chiar sănătoasă și este experimentată într-un moment sau altul al vieții de orice persoană.

Totuși, pentru unele persoane sentimentul de anxietate devine uneori mai puternic, poate prea puternic, iar în momentul în care acesta este intens somatizat ne este clar că va impacta modul de viață al persoanei. Tot atunci poate primi și un nume – Tulburare de Anxietate.

Aceasta se manifestă prin îngrijorarea incotrolabilă privind elemente normale ale vieții cotidiene și provoacă greutăți în îndeplinirea sarcinilor simple, de rutină. De asemenea, nu există o vârstă la care aceasta debutează, fiind cunoscut doar faptul că aceasta poate apărea de timpuriu, în perioada adolescenței sau la începutul vieții adulte.

Simptomele tulburărilor de anxietate sunt ușor de recunoscut, persoanele afectate trecând zilnic prin stări precum:

  • Îngrijorare excesivă
  • Agitație și nerăbdare
  • Oboseală permanentă
  • Somn perturbat
  • Dificultate de concentrare și atenție
  • Tulburări somatice: nod în gât, puls accelerat, transpirație abundentă, tremur necontrolabil, tulburări gastrointestinale, senzație de leșin sau de amețeală
  • Dificultăți de a se descurca, cu nesiguranța
  • Dificultatea de a se relaxa
  • Imposibilitatea de a nu se mai gândi decât la ceea ce îi îngrijorează
  • Indecisivitate sau teama de a lua decizia greșită

De ce apar tulburârile de anxietate?

La fel ca la majoritatea celorlalte tulburări, tulburările anxioase apar ca rezultat al mai multor factori combinați. Dintre aceștia, enumerăm:

  • Genetică: uneori, de exemplu, tulburarea de anxietate generalizată poate fi moștenită din familie
  • Diferențe în modul în care sunt percepute amenințările: persoanele mai timide sau pesimiste pot fi mai predispuse catre această tulburare
  • Experiențe și personalitate: persoanele ce au trecut printr-un eveniment traumatic sau au avut o copilărie nefericită pot dezvolta simptome ale acestei tulburări mult mai frecvent. De asemenea, alte boli cronice sau tulburări pot influența riscul.

Tulburările de anxietate se dezvoltă de cele mai multe ori în paralel cu alte tulburări emoționale, comportamentale, precum:

  • Fobii
  • Atacuri de panică
  • Depresie
  • Sidrom obsesiv-compulsiv
  • Abuz de substanț

Ce putem face pentru a combate efectele acesteia?

Din fericire, există câteva metode simple prin care putem controla efectele acestei afecțiuni asupra noastră.  Nu trebuie decât să le ajustăm astfel încât să se potrivească personalității noastre, să ieșim din zona de confort pas cu pas, și să observăm efectele acestor schimbări asupra stării noastre de spirit. Ce putem face?

1.    Să ne implicăm mai mult

Atunci când ne simțim rău, cel mai simplu ne vine să ne retragem din viața socială, să petrecem foarte mult timp în singurătate și să evităm chiar și cel mai mic contact cu persoanele dragi din viața noastră. Este important să participăm la evenimente, la întâlniri, activități ce ne vor oferi simțul de apartenență și un nou scop.

2.    Să vorbim cu cineva

Atunci când suferi de anxietate, primul gând ce îți vine în minte este acela că ești singurul în această situație, că nimeni altcineva nu se mai confruntă cu ceea ce te confrunți tu. Acest lucru nu este adevărat. Este important să ne reamintim constant că nu suntem singuri, că mulți oameni se confruntă sau au trecut prin stările prin care trecem noi. Să găsim persoanele de încredere ce ne pot asculta, cu care putem împărtăși dificultățile noastre, doar astfel vom reuși să mergem mai departe fără a ne lăsa afectați de cele simțite.

3.    Să râdem mai mult

Anxietatea are tendința de a ne fura momentele de veselie și încrederea în abilitatea noastră de a ne distra sau de a ne relaxa.

Să redescoperim umorul din situațiile ce ne înconjoară, să citim povești amuzante sau să urmărim seriale de comedie, iar la finalul zilei, să ne reamintim că nu anxietatea deține controlul, ci noi.

4.    Să exersăm Mindfulness

Sunt mai multe practici mindful ce ne pot ajuta cu anxietatea. Folosind tehnici precum meditația, respirația profundă sau rugăciunea ne vom permite să fim mult mai prezenți și să ne concentrăm pe momentul prezent mai degrabă decât să ne concentrăm pe anticiparea viitorului și pe pregătirea pentru ceea ce ar putea sau nu să se întâmple.

5.    Să descoperim ce anume ne declanșează anxietatea

Poate că nu vom reuși întotdeauna să ne ferim de lucrurile ce ne fac anxioși, dar este o metodă minunată de a ne controla reacțiile atunci când ne simțim copleșiți și de a găsi variante pentru a contracara situațiile stresante

6. Să mâncăm sănătos

Chiar dacă ceea ce ingerăm nu ne poate face mai mult sau mai puțin anxioși, mâncărurile hiper-procesate și dulciurile pot cauza creșteri în nivelul zahărului din sânge, ceea ce va influența starea de oboseală sau agitație. Este important să facem alegerile sănătoase ce ne vor ajuta pe toate planurile.

7. Să dormim bine

Ca adulți, este important să dormim măcar 7 ore pe noapte. Asta poate fi dificil atunci când anxietatea ne provoacă gânduri de îngrijorare ce ne pot ține treji o bună parte din noapte. O rutină relaxantă înainte de somn ne va ajuta să obținem claritate asupra lucrurilor ce ne îngrijorează, iar meditația și muzica relaxantă ne vor ajuta să menținem succesiunea de gânduri alerte în frâu.

8. Să exersăm respirația zen

Foarte comun în anxietate regăsim dificultățile în respirație, atunci când ingrijorarea ne doboară, uităm să respirăm corect și pare că aerul nu ne mai ajunge. Este de ajutor să exersăm respirația adâncă, abdominală, ce ne va fi de folos în momentele dificile.

Așadar, deși tulburarea de anxietate generalizată pare îngrozitoare, este important să înțelegem că unele zile vor fi mai bune, altele vor fi mai grele, dar întotdeauna puterea schimbării stă numai în mâinile noastre. Doar noi putem descoperi ce anume ne provoacă îngrijorarea și să luptăm cu toată puterea pentru a contr modul în care simțim și trăim viața.

Claudia Bătrânu,

Psihopedagog


Pagina urmatoare

Previous Article
Next Article