Provocarile vietii

Discutand cu D-na Psiholog Cristina Dimitrescu, colega si buna prietena, despre subiectul emisiunii “Provocarile vietii- Ambivalenta intre da si nu” la care a participat ca invitat, am avut placerea sa obtin cateva precizari pentru site-ul nostru:

http://www.sperantatv.ro/web/provocarile-vietii-ambivalenta-intre-da-si-nu-invitat-cristina-dimitrescu-03-01-2017/

“Ambivalenta, sau situatia in care ne dorim ceva sau mai bine nu.

Sau cand raspundem cu DA, cand de fapt am vrea sa spunem NU!

De cele mai multe ori spunem DA cand am vrea sa spunem NU: cand seful ne da o atributie in plus, dar noi stim ca ne-ar ingreuna treaba, sau ca trebuie sa stam peste program pentru a o rezolva; nu prea avem curajul sa spunem NU (el este seful, am rate la banca, asa ca trebuie sa imi mentin locul de munca); sau in situatia personala, de cuplu, cand partenerul ne spune ca ar vrea sa mearga undeva, sau sa vina parintii in vizita, iar spunem DA, desi era week-endul in care visai sa dormi sau sa iesi in oras doar cu jumatatea ta; vrei ca el sa nu se supere, sa ai o relatie buna cu parintii lui, dar inima si sufletul tau sufera.

Pana la urma, ambivalent poate insemna un compromis. Pana la un punct este in regula sa folosim compromisul ca o rezolvare a problemelor, situatiilor cu care ne confruntam, dar important este sa vedem, sa simtim, momentul de “prea plin”. Pe undeva sa il anticipam astfel incat sa nu duca la deterioarea relatiilor de munca sau a celor personale.

In relatia cu copiii, ambivalenta este foarte periculoasa, pentru ca ajungem in situatia ca una sa facem si alta sa spunem ceea ce duce la o deruta totala in mintea micutilor. Mai ales in cazul conflictelor dintre parinti, pe care oricat ne-am dori sa ii tinem departe, ei le simt. Le constientizeaza si poate uneori le somatizeaza (o raceala, o durere de urechi, atentia pe care o cauta spre a face ca parintii sa nu se mai certe).

Copiii au nevoie de consecventa pentru a deveni niste adulti responsabili si cu o stima de sine echilibrata. Iar exemplul cel mai apropiat este cel al parintilor, al persoanelor reprezentative din viata lor, fie ca sunt educatoare, invatatoare, profesori, bunici.

Cred ca fiecare persoana are dreptul si datoria de a spune sincer si deschis ceea ce-si doreste, fara a rani sau a crea conflicte. Dar asta inseamna un exercitiu al comunicarii, sincere si fara ocolisuri, exercitiu pe care unii nu-l stiu, altii l-au uitat, altii nu au avut sansa sa il experimenteze in viata.

Fii sincer si chiar daca pe undeva doare, cu siguranta sinceritatea e mai buna decat minciuna!

                                                                                       Psihoterapeut Cristina Dimitrescu

[button-blue url=”https://ro-ro.facebook.com/PsihoterapeutCristinaDimitrescu/” target=”_self” position=”left”]Cabinet Cristina Dimitrescu[/button-blue]  Pagina Facebook

[button-yellow url=”https://clinicamindhelp.ro/” target=”_self” position=”left”]Newpsychology[/button-yellow]   Clinica Mind Help

 


Alte emisiuni interesante, mai bine zis utile fiecaruia dintre noi, cu D-na Psiholog Cristina Dimitrescu

http://www.sperantatv.ro/web/provocarile-vietii-mami-si-tati-o-echipa-invitati-elena-petrescu-cristina-dimitrescu-14-03-2017/

http://www.sperantatv.ro/web/provocarile-vietii-diferentele-ne-impiedica-sa-comunicam-invitati-elena-petrescu-cristina-dimitrescu-26-04-2017/


Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns